Hlavní obsah

Ropa vzrostla na nová historická maxima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena americké lehké ropy v úterý poprvé v historii překročila 50 dolarů za barel. V růstu na nová historická maxima pokračuje i londýnská ropa Brent. Důvodem jsou obavy o přerušení dodávek z Nigérie před nadcházející zimní sezónou.

Foto: Jan Kaše

Četnická stanice v Klatovech

Článek

Dopoledne středoevropského času vzrostla cena ropy Brent o 67 centů na 46,60 dolaru za barel, když během elektronického obchodování se vyšplhala až na maximum 46,80 USD za barel. Cena americké lehké ropy se ve stejnou dobu zvýšila o 66 centů na 50,30 dolaru za barel. Zůstala tak mírně pod rekordem 50,47 z asijského obchodování.

Za nárůstem cen stály noční zprávy z Nigérie, která je pátým největším producentem ropy v rámci kartelu OPEC. Nigerijští povstalci bojující v deltě Nigeru bohaté na ropu proti vládním jednotkám pohrozili v pondělí zahájením "totální" války v celém státě od 1. října. V této souvislosti vyzvaly všechny ropné společnosti k ukončení těžby.

Ústřední velení Povstalecké skupiny Lidové dobrovolnické síly delty Nigeru vydalo po pondělní schůzce prohlášení, v němž rovněž doporučuje všem cizincům opustit do daného termínu oblast, v níž se těží denně 2,3 miliónu barelů ropy.

Ropná společnost Royal Dutch/Shell již kvůli bezpečnostním opatřením v deltě omezila těžbu o 30 000 až 40 000 barelů denně. Nigérie také v pondělí oznámila, že snížila těžbu ropy o deset procent, tedy o 250 tisíc až 300 tisíc barelů denně, aby zabezpečila svá stárnoucí ropná zařízení.

Další přerušení dodávek z Nigérie by mohli způsobit odboráři. Vláda minulý týden schválila zvýšení cen benzínu o 15 procent, což se odborářům nelíbí. Pohrozili proto, že pokud své rozhodnutí nezruší, začnou od 11. října stávkovat.

Obavy o dodávky ropy na trh zesílily po víkendu také kvůli střetům mezi bezpečnostními silami a radikály teroristické sítě al-Kajdá v Saúdské Arábii. Přetrvává rovněž znepokojení ze situace ruského ropného gigantu Jukos, který má zmrazené účty a musí doplatit vysoké sumy na daních. Firma minulý týden oznámila, že přestane vyvážet ropu do Číny.

Strategické rezervy není třeba uvolňovat

Světové strategické rezervy ropy není třeba uvolňovat kvůli vysokým cenám, protože jejich nárůst není způsoben fundamentálními faktory, nabídkou a poptávkou. Uvedl to generální ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Claude Mandil.

Přísun ropy na trh je stále vyšší než poptávka, uvedl Mandil na bruselské konferenci. "Samozřejmě jsou tu určitá rizika a trh předpokládá, že tato rizika mohou nastat. Dokud ale tato rizika nenastanou, nevidím důvod, proč rezervy uvolňovat," shrnul Mandil.

Hrozba útoku povstalců na nigerijská ropná zařízení ale v zásobování trhu není vidět, uvedl Mandil.

"Společnosti jsou tam hodně úzkostlivé, zatím se ale nezdá, že by chtěly omezit těžbu. Problém je v tom, že je každý hrozně nervózní. Není to ale poprvé, co jsou v Nigérii nepokoje," dodal Mandil. Do provozu se dostává dostatek nových těžebních kapacit a rezervy v těžbě budou na začátku příštího roku dost velké. 

Aerolinky přijdou o miliardy dolarů

Letecká přeprava v letošním roce doposud vzrostla o 19 procent, aerolinky však kvůli drahé ropě přijdou o miliardy dolarů. Celková ztráta způsobená drahými pohonnými hmotami by se měla vyšplhat až na čtyři miliardy dolarů. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Mezinárodní organizace pro leteckou přepravu (IATA).

Asociace původně očekávala, že letecké společnosti se letos poprvé od roku 2002 vrátí k zisku, který měl činit 2,4 miliardy dolarů. Náhlý růst cen ropy však výsledky zhorší. Od roku 2001 letecké společnosti kvůli slabé ekonomice, terorismu, válce v Iráku a rozšíření smrtelné nemoci SARS hospodařily se ztrátou 24 miliard USD.

IATA dodala, že letecká přeprava osob v prvních osmi měsících letošního roku stoupla o 18,7 procenta. Přeprava nákladů se zvýšila o 14,2 procenta. IATA sdružuje 275 leteckých společností ze 136 zemích světa.  Ty se na celkové mezinárodní letecké přepravě podílejí 98 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám