Hlavní obsah

Reálná průměrná mzda klesla kvůli inflaci o dvě procenta

Průměrná hrubá mzda v Česku loni ve čtvrtém čtvrtletí stoupla meziročně o čtyři procenta na 40 135 korun, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Kvůli vysokému růstu cen však reálně klesla o dvě procenta. Medián mezd činil 34 360 Kč.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oproti 4. čtvrtletí roku 2020 se loni mzda navýšila o 1551 korun.

„Nicméně spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 6,1 procenta, reálně tak mzda klesla o dvě procenta. Objem mezd se zvýšil o 4,8 procenta, počet zaměstnanců vzrostl o 0,8 procenta,“ uvedl ČSÚ.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška je propad reálné mzdy teprve začátkem.

„Neradostná finanční situace řady podniků, jakož i nutnost státu omezovat výdaje, budou konfrontovány s výrazným inflačním skokem. Na něj budou mzdy reagovat až s citelným zpožděním. Až do třetího čtvrtletí 2022 se tak téměř jistě musíme smířit s meziročním poklesem reálných mezd a ani závěr letošního roku nemusí v tomto ohledu přinést změnu,“ uvedl Sobíšek.

Škoda Auto přidá zaměstnancům dva tisíce korun

Ekonomika

Za celý loňský rok se pak mzda zvýšila o 6,1 procenta na 37 839 korun, přičemž reálně to byl růst o 2,2 procenta.

Medián, tedy prostřední hodnota mezd, vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 4,9 procenta na 34 360 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 17 221 a 65 753 korunami měsíčně.

„Je to otázka respektu.“ V Německu zvyšují minimální mzdu na 300 Kč za hodinu

Ekonomika

Ve čtvrtém čtvrtletí rostly mzdy nejvíce u činností v oblasti nemovitostí, a to o 14,2 procenta. Zaměstnanci v ubytování, stravování a pohostinství pak brali o 9,7 procenta více. Naopak ve zdravotnictví a sociální péči mzdy klesly o 8,1 procenta.

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera je meziroční dynamika mezd značně rozkolísaná. Důvodem jsou efekty pandemie koronaviru, jako je třeba čerpání ošetřovného v případě karantény nebo naopak mimořádné odměny.

„Například osmiprocentní propad mezd v závěru minulého roku ve zdravotnictví a sociální péči byl právě tažen vysokou srovnávací základnou z konce roku 2020, kdy byly vyplaceny mimořádné covidové odměny,“ uvedl Seidler.

Reklama

Výběr článků

Načítám