Hlavní obsah

„Je to otázka respektu.“ V Německu zvyšují minimální mzdu na 300 Kč za hodinu

Německá vláda ve středu vyslovila souhlas se zvýšením minimální mzdy na 12 eur (asi 294 Kč) za hodinu. Pokud bude souhlasit parlament, kde mají vládní strany většinu, bude navýšení platit od 1. října. Oproti současnosti se minimální hodinová mzda zvýší o více než dvě eura, dílčí navýšení však bylo v plánu už dřív. Kancléř Olaf Scholz z minimální mzdy 12 eur na hodinu učinil před loňskými parlamentními volbami svůj ústřední slib.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Mnoho občanek a občanů naší země tvrdě pracuje, ale vydělávají málo. To se musí změnit,” řekl Scholz o rozhodnutí podpořit navýšení minimální mzdy. „Pro mě je to jeden z nejdůležitějších zákonů a otázka respektu,” dodal.

Ministr práce Hubertus Heil uvedl, že zvýšení mzdy posílí ochranu pracujících před chudobou. „Ze zvýšení bude mít přínos přes šest milionů těžce pracujících lidí, především pak ve východním Německu a především ženy,” řekl Heil.

Ten odmítl kritiku za příliš umělé navyšování minimální mzdy a uvedl, že změna má i svůj ekonomický smysl. „Posílíme tak kupní sílu a dáme důležitý impulz k hospodářskému oživení,” dodal.

Stárnoucí Němci chtějí až 400 tisíc zahraničních pracovníků ročně

Ekonomika

Od letošního ledna činí minimální mzda v Německu 9,82 eura (241 korun), v červenci se pak zvýší na 10,45 eura (256 korun) a v říjnu po očekávaném souhlasu parlamentu na 12 eur.

O další úpravě minimální mzdy bude v nadcházejícím roce jednat zvláštní komise, kterou tvoří hospodářští experti a zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců. Navýšení pak bude účinné od ledna 2024.

Reklama

Výběr článků

Načítám