Hlavní obsah

Škoda Auto přidá zaměstnancům dva tisíce korun

V automobilce Škoda Auto skončilo letošní kolektivní vyjednávání. Zaměstnancům vzrostou od 1.dubna tarifní mzdy o 2000 korun. Nová kolektivní smlouva je platná až do konce března 2026. Automobilka to uvedla v dopise zaměstnancům. Výši průměrné mzdy za loňský rok firma pravděpodobně zveřejní ve výroční zprávě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zaměstnancům se díky vyšším tarifům zvedne také osobní ohodnocení, které z něj vychází. Výsledek kolektivního vyjednávání ovlivnila pandemie koronaviru i nedostatek polovodičů.

„Současná, v celé společnosti v mnoha ohledech složitá situace, ovlivněná pandemií covidu-19 či nedostatkem polovodičů, nás vedla k rozhodnutí, že je třeba co nejdříve předložit našim zaměstnancům pozitivní vizi budoucnosti ve formě odpovědné, atraktivní a přiměřené dohody,” uvádí Škoda v dopise, který podepsalo vedení společnosti a odborový předák Jaroslav Povšík.

Firma a odbory se domluvily také na zvýšení příplatku za práci v noci na 35 korun za hodinu. Variabilní bonus bude letos činit 50 tisíc Kč, je tak vyšší než v loňském roce, kdy dosáhl 40 tisíc Kč. Zaměstnanci obdrží také jednorázovou platbu 10 tisíc korun.

Výroba aut se letos přiblíží době před covidem, očekává automobilka Škoda

AutoMoto

Poslední kolektivní vyjednávání se uskutečnilo v roce 2020, kdy se odbory s firmou dohodly na dvouleté smlouvě. Tarifní mzdy v automobilce Škoda Auto vzrostly od 1. dubna 2020 o 5,7 procenta, od 1. dubna 2021 se zvýšily o další 2000 korun.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dodala v loňském roce celosvětově 878 200 vozů. Meziročně jde o pokles o 126 600 aut. Důvodem poklesu je pandemie koronaviru i krize s nedostatkem čipů do palubní elektroniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám