Hlavní obsah

Ratingová agentura Moody’s potvrdila, že se Rusko ocitlo v platební neschopnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko je v platební neschopnosti, potvrdila v pondělí večer mezinárodní ratingová agentura Moody’s. Jedná se o první prohlášení z uznávaných autorit, které to mohou učinit. Lhůta pro zaplacení 100 milionů dolarů z emisí zahraničních dluhopisů Moskvě vypršela v neděli večer. Rusové sice tvrdí, že peníze na splacení mají, v důsledku západních sankcí ale nemají možnost platby provést.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Rusko mělo 27. května zaplatit úroky ze dvou emisí zahraničních dluhopisů v celkovém objemu zhruba 100 milionů dolarů (asi 2,3 miliardy Kč), ale věřitelé peníze nedostali. V neděli večer uplynula 30denní lhůta, kdy Rusko ještě mohlo zjednat nápravu.

Moody’s ve svém prohlášení uvedla, že zmeškaná výplata týkající se dluhopisů se rovná platební neschopnosti. „Další nesplácení kuponových plateb je pravděpodobné,“ dodali analytici agentury.

Sankce zabírají, vítá G7

„Dnešní ranní zprávy o ruské platební neschopnosti, poprvé za více než století, ukazují, jak silná jsou opatření, která USA spolu se spojenci a partnery podnikli, a také jak dramatický dopad to na ruskou ekonomiku mělo,“ citovala agentura Reuters nejmenovaného amerického představitele během summitu G7 v Německu.

Rusko na ekonomickém fóru v Petrohradě otevřeně přiznalo, že je v problémech

Ekonomika

Ruské ministerstvo financí, které má platby úroků z dluhopisů na starosti, uvedlo, že platby provedlo do svého centrálního depozitáře v eurech a dolarech, čímž tak splnilo své závazky, uvedla Reuters. Peníze tam však zůstaly, neboť neprošly přes mezinárodní vypořádací centrum Euroclear v Belgii, které zajišťuje hladký průběh zahraničních plateb.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov k blokaci plateb ze strany západních institucí řekl, že to „není náš problém“. Podle Reuters jsou někteří věřitelé zmíněných dluhopisů z Tchaj-wanu a v pondělí jim platby na účet nedorazily.

Rusko je v platební neschopnosti

Ekonomika

Poprvé od bolševické revoluce

Kvůli sankcím, které západní státy na Rusko uvalily za jeho invazi na Ukrajinu, nemá země přístup k mezinárodní finanční infrastruktuře, platby do zahraničí tedy nemůže dokončit. Rusko se tak ocitá v platební neschopnosti u závazků vůči zahraničí poprvé od bolševické revoluce před více než 100 lety.

Rusko od začátku sankcí opakuje, že peníze na zaplacení má a že je ochotno své závazky vůči zahraničí i nadále plnit. I proto nepanovala shoda v tom, zda se Rusko dostalo do platební neschopnosti, či nikoliv. Státy se do ní zpravidla dostanou tak, že buď nemají peníze, anebo nejsou ochotny zaplatit. Na Rusko se ale nevztahuje ani jedna z těchto podmínek. Čekalo se proto, až vynese verdikt některá z autorit.

Konec ruského paliva pro Temelín. ČEZ uzavřel nové smlouvy s USA a Francií

Ekonomika

Zda je země v platební neschopnosti, může rozhodnout například Mezinárodní sdružení pro swapy a deriváty (ISDA) se sídlem v New Yorku, často ale verdikt vynese některá ze tří uznávaných ratingových agentur.

Vedle Moody's to může být ještě S Global Ratings a Fitch Ratings. Kvůli západním sankcím teď ani jedna z nich nemůže rating Ruska poskytovat, Moody's ale svůj verdikt k ruskému dluhu přesto vynesla, uvedl server časopisu Forbes.

Reklama

Výběr článků

Načítám