Hlavní obsah

Konec ruského paliva pro Temelín. ČEZ uzavřel nové smlouvy s USA a Francií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická společnost ČEZ v úterý uzavřela smlouvy s americkou společností Westinghouse a francouzskou firmou Framatome na dodávky palivových souborů pro jadernou elektrárnu Temelín. Dodávky souborů na více než deset let začnou v roce 2024.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín.

Článek

Hodnota kontraktu se pohybuje v řádu miliard korun, sdělil mluvčí Skupiny ČEZ Ladislav Kříž. Nyní se používá ruské palivo od společnosti TVEL, která spadá do ruského státního holdingu Rosatom.

„Výběr dvou dodavatelů zajistí do budoucna co největší plynulost dodávek strategické suroviny a minimalizuje rizika případných výpadků dodávek,“ uvedl ředitel útvaru palivový cyklus společnosti ČEZ Ladislav Štěpánek.

Tři zájemci

Výběrového řízení, které ČEZ zahájil v dubnu 2020, se účastnili tři uchazeči, a to společnosti Framatome, TVEL a Westinghouse. Podle mluvčího úterním uzavřením smluv ČEZ stvrdil důležitý krok směřující k dalšímu posilování energetické bezpečnosti České republiky.

Palivo do Temelína už nebudou dodávat Rusové

Ekonomika

Společnost Westinghouse s výrobním závodem ve Švédsku už palivové soubory do Temelína po jeho spuštění deset let dodávala. Společnost Framatome je jediným výrobcem se sídlem v Evropské unii, který dodává palivové soubory do většiny západoevropských jaderných elektráren.

ČEZ v Temelíně aktuálně disponuje palivovými soubory na přibližně dva roky provozu. Ještě vyšší je podle mluvčího objem zásob v jaderné elektrárně Dukovany.

První temelínský blok začal po odstávce opět vyrábět elektřinu

Ekonomika

„O zvýšení objemu zásob v obou jaderných elektrárnách jsme rozhodli už v roce 2016. I díky tomu disponujeme v Dukovanech dostatkem souborů na přibližně tři roky provozu všech bloků. Samozřejmě ale dál řešíme i diverzifikaci dodávek,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Skupina ČEZ patří mezi deset největších energetik v Evropě, má více než sedm milionů zákazníků a zhruba 28 000 zaměstnanců. Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám