Hlavní obsah

Řadě firem už docházejí rezervy

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční rezervu si v Česku tvoří 72 procent firem, přičemž více typické je to pro střední a menší společnosti. Firmy, které si rezervy tvoří, je mají v průměru ještě na sedm měsíců. Avšak rychle se zmenšují, jak je kvůli koronakrizi musejí čerpat. Vyplývá to z průzkumu, který pro Právo v rámci svého pravidelného šetření pro Index očekávání firem provedla ČSOB.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Průzkum ukázal, že firmy letos v průměru vyčerpaly čtvrtinu svých rezerv. Lépe jsou na tom větší společnosti, které jsou zatím odolnější a v průměru použily jen zhruba desetinu rezerv.

„V současné době čerpáme z rezerv. Kdybychom je neměli, tak nepřežijeme,“ říká Olga Gřundělová, majitelka společnosti Kremo, která vyrábí staroměstské máslové trubičky a na Šumpersku provozuje cukrárnu v obci Branná.

Řada firem sáhla do rezerv i kvůli nákupu ochranných pomůcek. „Částečně v jarních měsících ano, protože jsme nakupovali roušky do našeho portfolia,“ potvrzuje mluvčí textilky Adler Czech z Ústí nad Labem Marie Logrová.

Poslanci rozhodli o prodloužení nouzového stavu a pokutách pro firmy

Domácí

V mnoha firmách, zejména v těch, které byly přímo zasaženy opatřeními proti šíření koronaviru, volné zdroje nyní docházejí. „Je pro nás potěšitelným zjištěním, že více než sedmdesát procent firem v době konjunktury myslelo na zadní vrátka a shromažďovalo si finanční zdroje pro krizové situace, které zažíváme nyní kvůli pandemii. Je ale patrné, že se tento polštář s každou vlnou protipandemických omezení výrazně zmenšuje,“ upozorňuje výkonný ředitel odboru firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Celkem 58 procent zástup­ců firem v průzkumu uvedlo, že zatím nemuseli přistoupit k nouzovému financování své firmy. Pokud už museli nějaké finance do firmy dostat, pak to bylo nejčastěji právě formou čerpání rezerv. Komerční úvěr si kvůli dopadům koronavirové krize vzalo zatím jen šest procent firem. Patnáct procent firem využilo ještě jiný způsob financování – to se týká především malých a středních firem.

Firmy brzdí. Odliv dividend klesl

Ekonomika

Některé společnosti zažádaly o úvěr se státní zárukou v rámci programů Covid. Jak ale ukázal průzkum ČSOB, stále jde spíše jen o jednotky procent. V případě programu Covid III, ve kterém mohou živnostníci a firmy s až 500 zaměstnanci o půjčky stále žádat, banky podle dat ČNB schválily do poloviny listopadu 2692 žádosti za 16,5 miliardy Kč. Podnikatelé z programu zatím získali úvěry za 14,1 miliardy Kč.

„Záruční programy Covid jsou stále dostupné. Jsou vhodné jak pro malé, tak i pro větší podniky a my je doporučujeme pro vytvoření potřebné rezervy využít. Pokud firmy nebudou následně příslušný úvěr čerpat, lze záruku vrátit,“ říká Manda. A dodává, že v ČSOB celkový schválený objem financování prostřednictvím programů Covid II, Praha, III a Plus činil ke konci října 7,4 miliardy Kč.

Na odměny letos leckde nebude

Koronakrize a ztenčující se finanční rezervy letos omezí také vyplácení 13. platů a mimořádných odměn. Peníze na ně bude mít výrazně méně zaměstnavatelů než v minulých letech, vyplývá z analýz Hospodářské komory ČR.

Koronavirus zamával i s benefity. Firmy budou při jejich poskytování opatrnější

Finance

Ještě před podzimní vlnou koronaviru plánovala vyplatit odměny třetina firem, přičemž loni se jich dočkalo rekordních 60 procent zaměstnanců soukromého sektoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám