Hlavní obsah

Prouza: Ministři by neměli vyhrožovat, kompenzační bonus může fungovat i bez nouzového stavu

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Zákonodárci mohou zákon o kompenzačním bonusu upravit, aby nebyl vázán na nouzový stav. Ministři by si proto neměli brát podnikatele jako rukojmí a vyhrožovat jim, uvedl na dotaz Novinek předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Foto: ČTK

Předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Článek

„Parlament může zákon o kompenzačním bonusu jakkoliv upravit a jeho poskytování nemusí vázat na nouzový stav. Výhrůžky různých ministrů koncem kompenzací jsou velmi neférové a žádám je, aby si přestali brát za rukojmí už rok těžce zkoušené podnikatele,” sdělil Prouza Novinkám.

„Pevně doufám, že se vláda místo výhrůžek vrátí k jednacímu stolu. A mimochodem, v Poslanecké sněmovně je návrh odškodňovacího zákona, který zajišťuje kompenzace i na základě zákona o ochraně veřejného zdraví, a pokud bude vláda chtít, může platit během týdne,” dodal.

PŘEHLEDNĚ: Která opatření mohou platit i bez nouzového stavu a která ne

Domácí

Poté, co poslanci ve čtvrtek neodsouhlasili prodloužení nouzového stavu, řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), že tím poslanci de facto ukončili i kompenzační bonus.

Dodala ale také, že resort už připravuje nový zákon. V pondělí ho má projednat vláda a příští čtvrtek Sněmovna.

Jak stát pomáhá lidem a firmám

Finance

Podnikatelé zkritizovali i v pondělí vládou schválený systém kompenzací. „Je ranou pod pás těm, kteří se i v dnešní době snaží udržet pracovní místa a připravovat se na restart české ekonomiky,” poznamenal Prouza.

Představitelé zhruba 30 svazů a asociací zastupujících podnikatele v různých odvětvích a služeb ve čtvrtek napsali ministryni Schillerové, premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi (za ANO) otevřený dopis. Jde například o zástupce restauratérů, obuvníků, podnikatelů v cestovním ruchu nebo provozovatelů bazénů.

Havlíček: Z kompenzací už nevypadne žádná firma

Ekonomika

Autoři dopisu uvádějí, že dlouhodobě jednali s ministrem Havlíčkem o zavedení univerzálního programu, jehož cílem měla být spravedlivá náhrada nákladů a náprava nespravedlnosti, kdy „v roce 2020 sítem různorodých vládních programů propadlo velké množství vládními opatřeními poškozených firem”.

„Místo toho vláda rozhodla, aby s výjimkou programu Antivirus byly zrušeny

„Místo toho vláda rozhodla, aby s výjimkou programu Antivirus byly zrušeny úspěšné programy jako Covid-nájemné, odmítli jste spravedlivě pomoci všem

„Místo toho vláda rozhodla, aby s výjimkou programu Antivirus byly zrušeny úspěšné programy jako Covid-nájemné, odmítli jste spravedlivě pomoci všem postiženým firmám prostřednictvím náhrady 80 procent jejich nákladů a firmy, které

propadly špatně nastaveným sítem v roce 2020, jste zcela odepsali,” stojí v dopise.

Reklama

Související články

Dodržujme pravidla, apelují podnikatelé

Možné opětovné zpřísnění koronavirových opatření děsí podnikatele, kteří teprve minulý týden ve čtvrtek mohli znovu otevřít své provozovny. Svaz obchodu,...

Výběr článků

Načítám