Hlavní obsah

Prognóza ČNB: Propad české ekonomiky bude horší, než se čekalo

– Praha

Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce. Nově letos čeká pokles ekonomiky o 8,2 procenta a příští rok růst o 3,5 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady o tom ve čtvrtek informoval guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

V předchozí květnové prognóze ČNB počítala letos s poklesem ekonomiky o osm procent a příští rok s růstem o čtyři procenta. Podle nynějšího výhledu bychom se ale na čtyřprocentní růst měli dostat až v roce 2022.

"Výkon ekonomiky dosáhne předpandemické úrovně až na konci roku 2022," uvedl Rusnok. Podle něj oživování ekonomiky nebude jednoduché.

"Ten šok je velmi hluboký, má specifickou povahu určité strukturální nerovnoměrnosti, kdy řada odvětví je v útlumu a další naopak expandují. A máme přitom tady další tendence, které tady byly před pandemií a získávají novou dynamiku, jako jsou deglobalizační tendence a změny spojené s ozeleňováním některých sektorů," uvedl dále Rusnok.

Rusnok: Šok to je, ale hlubší deficit si dovolit můžeme

Domácí

Úrokové sazby beze změny

Guvernér zároveň uvedl, že s novou prognózou je konzistentní stabilita domácích tržních úrokových sazeb do poloviny příštího roku a poté jejich postupný nárůst.

Nestojíme před žádnou akutní potřebou změny naší měnové politiky
Šéf ČNB Jiří Rusnok

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek jednomyslně ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta. Změna úrokových sazeb ČNB je podle Rusnoka do konce roku málo pravděpodobná.

"Nemyslím si, že by nastalo něco mimořádného, co by vyžadovalo naši reakci... Nestojíme před žádnou akutní potřebou změny naší měnové politiky," řekl Rusnok. Dodal, že nová prognóza je pro příští rok méně optimistická, a celkové ekonomické prostředí tak podle guvernéra bude bránit rychlému návratu sazeb k normálu.

Koruna podle prognózy posílí

Celková inflace by podle ČNB měla činit ve třetím i čtvrtém čtvrtletí příštího roku 2,2 procenta. V předchozí prognóze ČNB očekávala ve třetím čtvrtletí 2021 inflaci 2,1 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí 2021 na 2,3 procenta.

Zároveň v nových odhadech centrální banka počítá se silnějším kurzem koruny. Nově čeká letos průměrný kurz 26,50 Kč/EUR a příští rok 26,40 Kč/EUR. V květnu odhadovala letošní kurz na 26,90 koruny za euro a příští rok 27,50 Kč/EUR.

Koruna se přiblížila na dostřel hranici 26 korun za euro

Ekonomika

Rusnok upozornil, že naplnění odhadů ČNB je zatíženo výraznými riziky. Patří mezi ně průběh pandemie a délka a velikost dopadů karanténních opatření. Dalším rizikem je vývoj kurzu koruny, podpora ekonomiky ze strany rozpočtové politiky a skladba faktorů ovlivňujících růst inflace.

Finance zveřejní své odhady později

Ministerstvo financí zveřejní novou makroekonomickou prognózu, ze které bude vycházet při přípravě státního rozpočtu na příští rok, nejdříve na počátku září.

V poslední dubnové prognóze MF odhaduje letos pokles ekonomiky o 5,6 procenta a příští rok růst o 3,1 procenta. Podle červencových odhadů ekonomů českých bank ekonomika letos klesne kvůli dopadům šíření koronaviru v průměru o 7,5 procenta. Příští rok by se pak měla ekonomika vrátit k růstu 5,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám