Hlavní obsah

Proboha, už otevřete, modlí se živnostníci

Právo, gin, svj

Živnostníci z uzavřených oborů celý týden s napětím vyhlížejí, kdy budou moci otevřít své provozy. Unisono od nich zní: proboha, už otevřete. Všechny skličuje nejistota, umocněná tím, že i když se zákazy zruší, tak počty nakažených kolísají a za pár týdnů mohou restrikce přijít zase.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Většina resturací je připravena otevřít hned jako to bude možné. Na snímku Pivnice Štupartská v Praze.

Článek

„Živnostníci jsou lidé, kteří se nebojí podstoupit rizika. Ale s takovými dopady prostě počítat nemohli. Tím spíš je štve, že některá nařízení postrádají

logiku. Proč se mohli nechat ostříhat psi, ale jejich páníčci ne?“ ptá se vedoucí projektu Fandíme řemeslu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Josef Jaroš.

Vláda bude o případném pondělním otevírání obchodů a restaurací a rozvolňování dalších opatření proti šíření koronaviru rozhodovat zítra. „To, že vláda opět rozhodne ze dne na den, je nešťastné,“ myslí si kadeřnice z Kostelce nad Černými lesy Lenka Homolková.

Když musela svou provozovnu zavřít během jarní vlny pandemie, dověděla se o tom až od policejní hlídky.

Pojedeme dvanáctky, to bude fičák
kadeřnice z Černošic

Teď se obává, jak to s otvíráním vlastně bude, když i sám ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ještě ve čtvrtek večer sděloval, že otevření je padesát na padesát. A už vůbec nikdo neodhadne, na jak dlouho a zda nepřijde za chvíli třetí vlna zákazů.

„Už jsem si doma připravila věci na Vánoce, protože až se otevře, bude takový nával, že už nebudu nic stíhat. Pojedeme dvanáctky, to bude fičák. Šéfové i mně volá čím dál tím více klientů, jsou už zoufalí, potřebují ostříhat,“ říká kadeřnice Míša z Černošic.

Hlavně zodpovědně, shodli se experti po jednání se Zemanem na rozvolňování

Domácí

Kdy se otevře, s napětím sledují také hospodští. Bezmála 90 procent hospod a restaurací spustí provoz okamžitě, kdy jim to vláda umožní, vyplynulo z průzkumu Plzeňského Pra­zdroje na vzorku 8200 podniků. Dvě procenta hospod zůstanou zavřená zřejmě natrvalo, některé chtějí otevření odložit na období, kdy budou moci nabízet služby bez omezení.

Velká část hospodských vy­užila uzavření provozů k úpravám interiérů nebo k přípravě novinek v nabídce. „Z rozhovorů s hospodskými cítíme velké odhodlání,“ potvrzuje obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidé si nyní musí vystačit s výdejními okýnky. Oběd často nemají ani kde sníst.

„Těším se na otevření víc než na Vánoce. A od lidí, kteří k nám chodí pro čepované pivo do výdejního okénka, vím, že oni se těší snad ještě více než my,“ říká výčepní pražské restaurace U Kruhu Simon Balonek. Upravili zde toalety, položili novou podlahu u výčepu, naolejovali trámy historického stropu, vymalovali na venkovní zahrádce.

„Hosté si již dělají nezávazné rezervace na prosinec, i když vědí, že nic není definitivní,“ uvádí Yvona Schulzová z Radegastovny Aura v Ostravě. Zde nakoupili nové nádobí. To v brněnské restauraci Tusto nově potáhli židle a nalakovali stoly.

Hospody a restaurace mají podle mluvčího Prazdroje Zdeňka Kováře připravené dezinfekce u vchodů i na toaletách, pravidelně budou ošetřovat stoly a dezinfikovat interiéry, důkladně budou čistit sklo, nádobí i technologie.

Nepřipadá mi fér, že až v neděli rozhodnou, zda nás nechají v pondělí otevřít, či nikoliv
majitelka knihkupectví

„Finální čištění pivních trubek provedou před otevřením, aby pivní vedení bylo v nejlepší kondici a zákazníci dostali čerst­vé pivo,“ ujišťuje.

Také majitelka řevnického knihkupectví Leamos Zuzana Drhličková je odhodlaná v pondělí otevřít. „Nebude to snadné, protože se stále soustředíme

na vyřizování objednávek na dálku, knihy máme navezené na hromadách pro e-shop. Ale jsme schopni se přes víkend připravit,“ řekla Právu.

Vnesli jsme do boje s covidem řád, tvrdí Blatný

Domácí

Vadí jí, že vláda nechává žít malé podnikatele v nejistotě. „Nepřipadá mi fér, že až v neděli rozhodnou, zda nás nechají v pondělí otevřít, či nikoliv. Kdybychom to věděli už ve středu nebo ve čtvrtek, bylo by to pro nás mnohem snazší,“ dodala.

Na případné pondělní otevření svých poboček jsou připraveny třeba i sázkové firmy. V případě, že vláda v neděli rozhodne o přechodu na třetí stupeň v protiepidemickém systému (PES), otevřou jich drtivou většinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám