Hlavní obsah

Hlavně zodpovědně, shodli se experti po jednání se Zemanem na rozvolňování

Novinky, jas
Aktualizováno

Jednání prezidentova poradního týmu pro oblast zdravotnictví na zámku v Lánech přineslo podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) shodu na tom, že je třeba ohledně koronaviru postupovat zodpovědně. Blatný to uvedl po jednání. O případném rozvolnění rozhodne v neděli ráno vláda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Článek

Prezident Miloš Zeman pozval poradní tým na sobotní dopoledne. Pětihodinového jednání se zúčastnil i Blatného předchůdce Roman Prymula a bývalý hejtman Vysočiny poslanec Jiří Běhounek (ČSSD).

„Chceme postupovat tak, abychom mohli jít směrem k rozvolnění v době, kdy to bude bezpečné,“ uvedl Blatný, aniž by predikoval, jak vláda rozhodne. Kabinet se podle něj bude rozhodovat na základě dat.

Prymula dodal, že ministerstvo musí rozhodovat předvídatelně a rovněž s ohledem na udržitelnost stavu. Nebylo by podle něj dobré, aby se obrazně šlapalo na plyn a záhy opět na brzdu.

Do konce roku by se neměla měnit tabulka protiepidemického systému (PES). „Nechceme rozebírat psa,” uvedl Blatný na kritiku, že velké obchody mohou prodávat i sortiment, který by mohl být nabízen i v malých obchůdcích, které však musí být podle systému uzavřeny.

Byl to nelegální večírek, proč bychom měli mít roušky? ptala se účastnice party v Anenské

Krimi

Blatný odsoudil i snahy některých podnikatelů, kteří se rozhodli bojkotovat opatření. „Není akceptovatelné, aby z toho vybočovala malá skupina lidí, kteří se budou chovat proti těmto principům,“ uvedl s tím, že jejich jednání je „odsouzeníhodné“ a mělo by být „adekvátně ohodnoceno“.

Anketa

Jak podle vás vláda v neděli rozhodne?
ČR se od pondělí přesune do 3. stupně protiepidemického systému
19,8 %
Dál bude platit 4. stupeň opatření
75 %
Jinak
5,2 %
Celkem hlasovalo 25451 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám