Hlavní obsah

Pošta propustila 1229 zaměstnanců

Právo, Jakub Svoboda

Česká pošta (ČP) na začátku března propustila přes tisíc zaměstnanců. Ještě v listopadu vedení státního podniku počítalo s tím, že by v rámci úspor a restrukturalizace mohlo odejít až o 300 pracovníků víc. Zároveň se ale pošťákům od dubna zvýší tarifní mzdy, a to o 3,9 procenta. Deníku Právo to sdělil mluvčí ČP Ivo Vysoudil.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Z České pošty odešlo k 1. březnu 1229 zaměstnanců. Dalších 640 zaměstnanců přistoupilo na změnu pracovní smlouvy a zůstávají na poště pracovat dál,“ uvedl Vysoudil.

ČP lidi propustila, pak však musela nabírat několik tisíc brigádníků kvůli sčítání lidu

Ze zaměstnanců, kteří odešli, bylo podle něj 130 již v důchodovém věku. „Z administrativy odešlo celkem 247 lidí. Za únor 2021 dosáhl průměrný počet zaměstnanců 27 351 fyzických osob,“ doplnil mluvčí.

Už předloni ČP oznámila, že v rámci restrukturalizace do roku 2025 sníží počet pracovních míst o 7000 z tehdejších 30 tisíc. Odcházející zaměstnanci by přitom měli dostávat vyšší odstupné nad rámec zákoníku práce v závislosti na odpracovaných letech u pošty.

Česká pošta od dubna zdraží doporučené dopisy i poštovní poukázky

Ekonomika

Kvůli chystanému propouštění jednal před loňskými Vánoci s generálním ředitelem České pošty Romanem Knapem a zástupci odborů ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), pod jehož resort pošta spadá.

Snaha vedení podle Hamáčka směřuje k tomu, aby se ČP letos dostala z největších problémů. Vedení podniku avizovalo, že nejvíc se má propouštět v Praze. Propouštění se nevyhnuli zaměstnanci přepážek a listonoši, ale ani řidiči a další pracovníci poštovní přepravy. Výpovědi pro nadbytečnost ČP pracovníkům doručila v prosinci.

Krátce poté, co ČP lidi propustila, však musela v posledních týdnech nabírat několik tisíc brigádníků kvůli sčítání lidu. To má trvat do 11. května. Vedle nich však budou formuláře doručovat také kmenoví zaměstnanci pošty.

Koronavirus vyřadil většinu zaměstnanců plzeňského depa pošty

Ekonomika

Pošťákům byly podle Vysoudila na konci loňského roku vyplaceny dvě odměny za zvýšení intenzity práce a při zohlednění mimořádných podmínek kvůli pandemii.

Výše odměny podle něj závisela na počtu odpracovaných hodin. „Co se týká zvyšování mezd, u zaměstnanců s tarifní mzdou se od 1. dubna navyšují mzdy o maximum možného, tedy o 3,9 procenta,“ dodal mluvčí.

Průměrný plat na poště je podle odborářů o 7000 korun nižší než průměrná mzda v ČR. Ta ke konci loňska činila už 38 525 korun. Loni od dubna pošta zvyšovala mzdy o pět procent. „Letošní přidání se pohybuje kolem 1100 Kč hrubého u typové pozice řidič. Jak to mají ostatní skupiny, zatím nevím,“ řekl Právu předseda Odborového hnutí zaměstnanců (OHZ) Evžen Dvorský.

Online sčítání lidu se prodlouží o měsíc

Domácí

Pošťáci by si podle něj také zasloužili vyšší odměny. „My jsme samozřejmě požadovali za OHZ větší finanční obnos a také aby nebyla odměna spojována s covidem, protože za něj bylo možno žádat zvlášť na ministerstvu financí o poskytnutí kompenzací za ztráty v provozu a náklady s tím spojené v tomto složitém stavu, kdy zaměstnanci pošty musí doručovat bez ohledu na možnou nákazu ze strany občanů,“ uvedl Dvorský.

Reklama

Výběr článků

Načítám