Hlavní obsah

Poslanci přes odpor Senátu potvrdili registrační pokladny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna v úterý znovu potvrdila přijetí zákona o registračních pokladnách s fiskální pamětí, který odmítl schválit pravicový Senát. Pokud zákon podepíše prezident Václav Klaus, bude povinnost pro obchodníky mít pokladnu už od roku 2007.

Článek

Registrační pokladny by si podle dosavadního návrhu museli pořídit maloobchodníci a poskytovatelé hostinské služby. Za jednu zaplatí kolem 30 tisíc korun. Pokladna s fiskální pamětí si pamatuje všechny operace, které na ní byly provedeny od jejího uvedení do provozu. Opatření by mělo podle vlády omezit daňové úniky.

Pokud by obchodníci zákon porušili a při kontrole pokladnu neměli, hrozila by jim pokuta až půl miliónu korun.

Opoziční ODS se zákonem nesouhlasí a tvrdí, že to bude první norma, kterou zruší, pokud se po volbách dostane k moci. Zákon vadí i menším živnostníkům, podle nich by stačilo, když by finanční úřady důsledně kontrolovaly užívání jakéhokoliv typu registračních pokladen.

O registračních pokladnách se strhl spor i mezi koaličními stranami. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek tvrdil, že efekt omezení daňových úniků je diskutabilní. V žádném státě, který registrační pokladny nařídil zavést, se neprokázal.

Před hlasováním ve Sněmovně ale Kalousek řekl, že lidovci zákon podpoří, protože splní slib daný ČSSD. Ta se zavázala, že za podporu nebude prosazovat plošná majetková přiznání.

Reklama

Související články

Kalousek navrhuje odklad registračních pokladen

Zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí, které měly již od příštího roku spolu s kolkováním lihu a majetkovými přiznáními tvořit páteř vládního...

Výběr článků

Načítám