Hlavní obsah

Registrační pokladny od roku 2007, rozhodli poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci ve středu schválili povinnost pro živnostníky používat registrační pokladny s fiskální pamětí od roku 2007. ODS protestuje. Normu posoudí ještě Senát a prezident. Pokladny mají používat provozovatelé maloobchodu nebo hostinské činnosti. Za porušení zákona by platili pokutu až půl miliónu korun.

Foto: MP Plzeň
Článek

Vláda chce pokladnami bojovat proti šedé ekonomice. ODS už dříve avizovala, že pokud se dostane k moci, ihned tuto povinnost zruší.

Registrační pokladny patří k hlavním bodům ekonomického programu vlády Stanislava Grosse (ČSSD). Opatření má vládě pomoci bojovat se šedou ekonomikou. Zákon se ale živnostníkům nelíbí. Tvrdí například, že uvažované pokladny s pamětí přijdou na 20 000 až 40 000 Kč a jsou pro menší živnostníky drahé. Podle nich stačí, aby finanční úřady důsledně kontrolovaly užívání registračních pokladen jakéhokoli typu.

Fiskální pamětí se rozumí elektronické zařízení, které by dokumentovalo všechny operace pokladny od jejího uvedení do provozu. Falšování údajů a krácení tržeb by bylo obtížnější. Do fiskální paměti by měli přístup jen kontroloři finančních úřadů a při opravách pracovníci specializovaných servisních firem.

ODS: zákon ničí drobné podnikatele

Proti zavedení pokladen se staví ODS. Tvrdí, že zákon bude mít značný dopad na živnostníky. Zpravodaj předlohy Michal Doktor (ODS) uvedl, že zákon by se měl dotknout až 300 000 osob. Soudí, že předloha se svými účinky přidá k zákonům, které ničí drobné podnikatele. "Registrační pokladny nejsou přirozenou součástí výběru daní vyspělých ekonomik," upozornil Doktor.

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý těsně před klíčovým hlasováním oznámil, že hned v příštím volebním období podá ODS návrh na zrušení zákona o zavedení registračních pokladen.

Sporná ale i po dnešním schválení zákona zůstává otázka, kolik by mohly do státního rozpočtu pokladny přinést. Například ministerstvo financí tvrdí, že roční výnosy ze zavedení pokladen budou činit asi miliardu korun.

"Neexistuje na světě přímá souvislost mezi zavedením registračních pokladen a lepším výběrem nepřímých daní," řekl ale již před časem předseda sněmovního rozpočtového výboru Miroslav Kalousek a odhady ministerstva financí tak zpochybnil. Naznačil, že ministerstvo odhad vypracovalo na základě politické objednávky a ne na základě faktů a reality.

Anketa

Věříte, že zavedení registračních pokladen sníží daňové úniky prodejců?
ano
23,7 %
ne
76,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 771 čtenářů.

Reklama

Související články

Podnikatelům vadí registrační pokladny

Ze všech ekonomických plánů vlády vadí podnikatelům zastoupeným v Hospodářské komoře a Sdružení podnikatelů ČR nejvíce registrační pokladny s fiskální pamětí....

Kalousek navrhuje odklad registračních pokladen

Zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí, které měly již od příštího roku spolu s kolkováním lihu a majetkovými přiznáními tvořit páteř vládního...

Výběr článků

Načítám