Hlavní obsah

Sněmovní výbor doporučil přijmout registrační pokladny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil dolní komoře podpořit návrh, který zavádí registrační pokladny s fiskální pamětí od začátku roku 2007. Mezi členy výboru se ale strhla prudká výměna názorů. Doporučení prosadili poslanci KSČM a ČSSD. Vládní lidovci nesouhlasí kvůli tomu, že je to příliš brzy, ODS rovnou tvrdí, že až se dostane k moci, zákon zruší.

Foto: archiv nemocnice

Akce proběhne v Nemocnici Valašské Meziříčí ve čtvrtek 4. května, a to konkrétně od 10.00 do 17.00 hodin u vstupu na polikliniku.

Článek

Ve hře bylo několik termínů. Předseda rozpočtového výboru a KDU-ČSL Miroslav Kalousek před jednáním tvrdil, že pokud projde některý z termínů před rokem 2008, bude to fiasko. Z tří možných, 1.7. 2006. 1.1. 2007 a 1.1. 2008, nakonec prošel ten druhý. Podle Kalouska se v tomto případě obchodníci nestihnou na zavedení pokladen připravit.

Podle náměstkyně MF Yvony Legierské přinesou pokladny do rozpočtu ročně asi miliardu korun. "Neexistuje na světě přímá souvislost mezi zavedením registračních pokladen a lepším výběrem nepřímých daní," řekl Kalousek. Odhady ministerstva financí proto zpochybnil. Naznačil, že ministerstvo odhad vypracovalo na základě politické objednávky a ne na základě faktů a reality.

ODS chce zákon zrušit

Stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý už na zasedání výboru tvrdil, že jakmile se ODS v roce 2006 dostane k moci, zrušení tohoto zákona bude jednou z prvních norem, které navrhne. Jeho spolustranník Vladimír Doležal byl ještě ostřejší. Pokud by prošel termín 2006, považoval by to za politickou lumpárnu.  "Ať si to vyžere stávající vláda, nebo ať s tím nová vláda může něco udělat. Ale dát ten termín účinnosti hned po volbách mi přijde jako politická lumpárna," řekl.

ČSSD zákon o registračních pokladnách prosazuje už několik let. Původně měl začít platit příští rok. Živnostníci se postavili ostře proti. Nestihli by pokladny zavést a hrozila by jim pak pokuta až půl miliónu korun. Zařízení je navíc přijde na 20 až 30 tisíc korun. Podle nich stačí, aby finanční úřady důsledně kontrolovaly užívání registračních pokladen jakéhokoli typu.

Legierská nesouhlasí, podle ní bude stačit, když si lidé jen dokoupí ke stávajícím pokladnám kartu s fiskální pamětí, která je vyjde asi na 1500 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Podnikatelům vadí registrační pokladny

Ze všech ekonomických plánů vlády vadí podnikatelům zastoupeným v Hospodářské komoře a Sdružení podnikatelů ČR nejvíce registrační pokladny s fiskální pamětí....

Kalousek navrhuje odklad registračních pokladen

Zavedení registračních pokladen s fiskální pamětí, které měly již od příštího roku spolu s kolkováním lihu a majetkovými přiznáními tvořit páteř vládního...

Výběr článků

Načítám