Hlavní obsah

Polský miliardář chce postavit první jadernou elektrárnu v zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý nejbohatší muž Polska Michal Solowow by mohl vystavět vůbec první polskou jadernou elektrárnu – a předběhnout tak vládu, uvedla agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Michal Solowow a jeho chemická firma Synthos bude spolupracovat s americko-japonskou firmou GE Hitachi Nuclear Energy na vývoji technologie pro malý jaderný reaktor. Podle podepsaného memoranda by reaktor s výkonem 300 megawattů mohl být na jihu Polska dokončen už v roce 2027. To je o šest let dříve, než plánuje spustit první jadernou elektrárnu v zemi vláda.

Státní plány počítají s jaderným výkonem nejméně šest gigawatt (to je zhruba třikrát víc než výkon české JE Temelín). Cílem je, aby se Polsko v budoucnu zbavilo své závislosti na výrobě elektřiny z uhlí. Země nyní čelí zvýšenému tlaku ze strany Evropské unie na omezování uhlíkových emisí.

Velké jaderné projekty v Evropě a ve světě to ale nemají snadné, prakticky všechny nabírají zpoždění a prodražují se. Česko na nový jaderný tendr čeká od roku 2014, kdy ČEZ ten poslední na dostavbu Temelína zrušil kvůli otázce financování.

ČEZ lákají malé jaderné reaktory. Podepsal dohodu s americkou firmou

Ekonomika

Podle polského listu Puls Biznesu Solowow očekává, že investice do malého jaderného reaktoru bude činit méně než miliardu dolarů (zhruba 23 miliard Kč). Pro srovnání, nový jaderný blok v Dukovanech by podle odhadů mohl stát skoro desetkrát tolik - kolem 200 miliard korun.

Server Patria uvedl že Solowow, podnikatel a bývalý závodník rally, doufá, že malý modulární reaktor od GE získá v roce 2024 licenci v Severní Americe. To by následně umožnilo výstavbu jednotky v Polsku.

Společnost Synthos působí také v Česku, kde vlastní chemický podnik Synthos Kralupy. Patří mezi největší evropské výrobce kaučuku.

Podle Babiše je třeba dostavět jaderné bloky i za cenu porušení evropského práva

Domácí

ČEZ se minulý měsíc dohodl, že bude rozvíjet malé jaderné reaktory společně s americkou firmou NuScale. Právě jaderné zdroje menšího výkonu označil premiér Andrej Babiš letos na jaře za optimální řešení pro stavbu nových jaderných bloků v Česku.

Stát a ČEZ se nyní chystají podepsat rámcovou smlouvu ohledně financování, potřebuje ji ale předjednat s Evropskou komisí kvůli otázkám státní podpory. Babiš přišel před pár týdny s pro mnohé překvapivým prohlášením, že Česko by mělo postavit nové jaderné bloky i za cenu porušení evropského práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám