Hlavní obsah

Polsko nabídne v aukci kapacitu k přepravě plynu potrubím se Slovenskem

Polská státní společnost Gaz-System, která zajišťuje provoz plynovodní sítě, v červenci nabídne v aukci kapacitu k přepravě zemního plynu novým propojovacím potrubím s Dánskem, Slovenskem a Litvou. Firma podle agentury Reuters oznámila, že aukce rezervací roční kapacity se bude konat 4. července na platformě GSA, zatímco kapacitu v již existujícím potrubí s Německem firma nabídne na rezervační platformě RBP.

Foto: Janis Laizans, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Polsko už dlouho plánuje, že dodávky plynu z Ruska nahradí dodávkami z alternativních zdrojů. Do provozu teď uvádí tři nová propojovací potrubí, která umožní přepravovat plyn z Litvy, ze Slovenska a přes Dánsko také z norského kontinentálního šelfu.

Propojovací potrubí s Litvou, které se otevřelo v květnu, umožňuje přepravu suroviny z terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v litevském přístavu Klajpeda.

V létě se otevře propojení se Slovenskem, zatímco v říjnu bude uveden do provozu plynovod Baltic Pipe. Ten přes dánské území propojí Polsko s Norskem. Polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová v této souvislosti řekla, že zásobníky plynu v Polsku jsou teď plné.

Moskwová v rozhovoru s listem Dziennik Gazeta Prawna řekla, že lidé v Polsku se nemusejí obávat nedostatku plynu ani uhlí. Vláda podle ní také zajistí, aby klesla cena uhlí pro domácnosti. Cílem je dostat cenu tam, kde byla před začátkem války na Ukrajině.

Polsko i kvůli zájmu Česka zdvojnásobí kapacitu terminálu na LNG

Ekonomika

„Chceme zakročit na dvou frontách. Prvním cílem je zvýšit nabídku," řekla ministryně v rozhovoru. Koordinace práce na ministerstvech by podle ní „měla pomoct zvýšit těžbu uhlí v Polsku."

„Zároveň dovážíme více uhlí ze zahraničí," pokračovala Moskwová. Varovala nicméně, že je to náročné, protože ”nikdo nikdy do Polska nedovážel takové množství uhlí po moři".

Záměrem vlády je také snížit cenu uhlí pro domácnosti ze současných 2500 až 3000 zlotých (13 330 až 16 000 Kč) přibližně na 1000 zlotých (5300 Kč). Tuto cenu bude vláda z valné části dotovat, což daňové poplatníky přijde zhruba na tři miliardy zlotých (16 miliard Kč), řekla Moskwová.

Gazprom dodávky plynu do Evropy nezastaví, tvrdí Kreml

Evropa

Polská ministryně minulý týden řekla, že Polsko zdvojnásobí kapacitu plovoucího terminálu na LNG, jehož výstavbu chystá na moři blízko Gdaňsku. Podle ní si rozšíření tohoto zařízení vyžádala rostoucí poptávka po dovozu plynu v České republice a dalších zemích v regionu střední Evropy, uvedla agentura PAP.

Moskwová se v pondělí účastní prvního zasedání česko-polské komise k dolu Turów, které se koná v polské Jelení Hoře. Ustavení komise je součástí mezivládní dohody mezi Českou republikou a Polskem o spolupráci při řešení dopadů těžby hnědého uhlí v polském povrchovém dole Turów. Úkolem komise je připravit strategii spravedlivé transformace regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám