Hlavní obsah

Úřady kvůli bakterii E.coli podnikly razii v továrnách Nestlé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po vážné otravě desítek dětí bakterií E.coli provedly francouzské úřady razii v sídle francouzské pobočky firmy Nestlé v Haut-de-Seine a v jejím výrobním závodě Buitoni ve městě Caudry na severu Francie, odkud pocházely závadné výrobky. Továrna je už dva týdny zavřená.

Foto: Profimedia.cz

Policejní auto před továrnou Nestlé ve francouzském městě Caudry

Článek

O zátahu s odkazem na vyjádření pařížské prokuratury informovala agentura AFP.  Podle zdroje agentury asi třicet zaměstnanců úřadu, který dohlíží na veřejné zdraví, zasahovalo na asi čtyřech místech.

Od konce února se ve Francii prokázala otrava bakterií E.coli u 50 lidí, v naprosté většině to byly děti. Některým z nich selhávaly ledviny, dvě děti po konzumaci pizzy zemřely.

Nestlé, majitel značky Buitoni, začal stahovat problematické výrobky z trhu 18. března.

Strašák E.coli obchází Francii. Dvě děti zemřely po mražené pizze

Evropa

Prokuratura pak zahájila vyšetřování pro podezření z neúmyslného zabití, podvodu, uvádění škodlivého výrobku na trh a veřejného ohrožení. Výroba je zastavena od 1. dubna.

Dva dny předtím bylo potvrzeno, že případy nákazy, zdravotních problémů a úmrtí souvisí s konzumací pizzy vyrobené v Caudry. Bakterie se nacházela v těstě.

Na konci března dvě hloubkové kontroly hygieniků v továrně na mraženou pizzu Fraîch'up v obci Caudry „odhalily zhoršenou úroveň kontroly hygieny potravin”, výskyt hlodavců a nedostatečnou údržbu a úklid.

Všechny tyto závady představují podle hygieniků „významný zdroj mikrobiologické, fyzikální nebo chemické kontaminace potravin” a nebezpečí pro zdraví spotřebitelů.

Výrobky stáhlo i Ferrero

Kvůli sérii nákaz stáhla v Česku z prodeje část svých výrobků Kinder i italská společnost Ferrero.

Šlo o část čokoládových vajíček a bonbónů. Šlo pouze o podezření na výskyt salmonely, testy ve výrobcích bakterii nenašly.

Ferrero v Česku preventivně kvůli salmonele stahuje některé výrobky Kinder

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám