Hlavní obsah

Poláci chtějí podle Greenpeace obejít české výhrady k těžbě uhlí u hranic

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská společnost PGE (Polska Grupa Energetyczna) se podle české pobočky Greenpeace snaží vyhnout nesouhlasu a výhradám, které má česká strana k plánovanému pokračování a rozšíření těžby hnědého uhlí v polském dole Turów blízko českých a německých hranic.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Hnědouhelný důl v okolí polské elektrárny Turów

Článek

Polské společnosti, která je obdobou českého ČEZu, totiž vyprší na konci dubna dosavadní povolení k těžbě. Namísto projednávání nového teď ale PGE požádala o prodloužení toho stávajícího o dalších šest let.

„PGE našla skulinu v polském zákoně. Stávající těžbu povolenou v roce 1994 chce prodloužit bez účasti veřejnosti, bez konzultace se sousedními státy, bez vyhodnocení vlivů na životní prostředí a v rozporu s legislativou Evropské unie o 6 let jen proto, že se původní projekt na rozšíření dolu zpožďuje a začíná mít velké problémy,” potvrdil Lukáš Hrábek, mluvčí Greenpeace. „Skandální je už jen fakt, že česká strana nebyla o nové žádosti o prodloužení těžby vůbec informována,” dodal.

Česko nesouhlasí s rozšířením polského dolu Turów. Bojí se hluku i o spodní vodu

Ekonomika

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (SLK) spustila PGE, které stávající povolení k těžbě vyprší už na konci dubna, záložní plán. „Poláci pochopili, že EIA nebude tak rychle, jak ji potřebují. Oni si schválí prodloužení těžby v rozsahu stávajícího dobývacího prostoru a myslím si, že to bude znamenat, že tam žádné přeshraniční projednávání nebude. Že to bude s vyloučením veřejnosti,“ řekl ČTK Půta. Postup Poláků je podle něj důkazem, že polská strana považuje výrobu elektřiny z uhlí v Turówě za klíčovou pro svou energetiku. „A že jsou připraveni podniknout všechny kroky, které mají k dispozici, aby to na konci dubna pokračovalo dál,“ dodal hejtman.

Polská PGE se ke sporu o těžbu vyjadřuje jen výjimečně. V minulosti upozorňovala, že některé informace, které se v Česku o jejich těžbě šíří, nejsou pravdivé. „Neexistují důkazy o vlivu těžby na prameny vody na české straně a stížnosti na hluk jsou neopodstatněné. Hluk necháváme každé dva roky měřit certifikovanou laboratoří a k překročení mezních hodnot nikdy nedošlo,“ uvedla mluvčí PGE Sandra Apanasioneková.

Snahu Poláků o získání povolení další těžby bez účasti veřejnosti kritizují i obyvatelé z českých vesnic, které jsou těžbou nejvíce ohrožené. „Firmě PGE zcela evidentně nikdy nešlo o nic jiného než dosáhnout svého cíle bez jakéhokoli ohledu na lidi žijící v bezprostřední blízkosti dolu a životní prostředí. Dopady další těžby jim jsou evidentně naprosto ukradené,” říká Milan Starec, obyvatel Uhelné na Frýdlantsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám