Hlavní obsah

Pohonné hmoty nepatrně zlevnily

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se ve středu 1. září u čerpacích stanic prodával v průměru za 33,76 koruny, což je o tři haléře méně než před týdnem. Litr nafty za týden zlevnil o jeden haléř na průměrných 31,58 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Článek

Pohonné hmoty v Česku vytrvale zdražovaly zhruba od začátku roku. V červenci se průměrná cena benzinu přiblížila ke 34 korunám za litr a nafta stála až 31,84 Kč za litr. Ke konci prvního prázdninového měsíce ale ceny mírně klesly a v srpnu zatím spíše stagnují.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde litr benzinu vyjde v průměru na 33,33 koruny. Naftu tamní čerpací prodávají průměrně za 31,05 koruny.

Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 34,29 koruny. Nafta se tam tankuje za 32,26 koruny za litr. Nad 34 korunami je litr benzinu ještě ve Středočeském kraji a na Vysočině, litr nafty se v těchto krajích tankuje za více než 32 korun.

Benzin konečně zlevní, ale jen trochu

Ekonomika

Ceny ropy se ve středu snižovaly po zprávě o překvapivém růstu zásob benzinu ve Spojených státech. Severomořská ropa Brent kolem 18:00 SELČ odepisovala 0,9 procenta na 70,98 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala pokles o zhruba procento na 67,82 dolaru za barel.

I tak jsou ceny ropy poměrně vysoké. K dalším poklesům by však mohl dopomoci červencový plán uskupení OPEC+ (Organizace zemí vyvážejících ropu + partneři včetně Ruska) na zvyšování produkce. Záměr členové potvrdili právě ve středu.

Červencový plán předpokládá, že OPEC+ svou těžební strategii každý měsíc přezkoumá. Středeční dohoda potvrzuje říjnové zvýšení produkce o 400 tisíc barelů denně. O dalším vývoji těžby bude OPEC+ jednat na setkání, které se uskuteční 4. října.

USA ale považují toto tempo zvyšování za nedostatečné. K výraznějšímu zvyšování produkce ropy minulý měsíc vyzvala skupinu administrativa amerického prezidenta Joea Bidena, kterou znepokojuje růst cen benzinu. Nedostatečná úroveň produkce ropy by podle Bílého domu mohla ohrozit oživování světové ekonomiky.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 1. září

Reklama

Související články

Benzin konečně zlevní, ale jen trochu

Ceny pohonných hmot, které od loňského listopadu vytrvale rostly, začaly u čerpacích stanic stagnovat. V nejbližších týdnech lze očekávat mírné zlevnění, ale...

Výběr článků

Načítám