Hlavní obsah

Ruský gigant Rosněfť prudce zvýšil zisk. Drahá ropa mu svědčí

Novinky, ČTK, bož

Společnost Rosněfť, která je největším producentem ropy v Rusku, ve druhém čtvrtletí zpětinásobila čistý zisk na 233 miliard rublů (68,5 miliardy Kč). Oznámila to v pátek. Za růstem zisku stály vyšší ceny ropy.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a šéf Rosněfti Igor Sečin na rusko-čínském obchodním fóru v Petrohradě.

Článek

Hlavním akcionářem společnosti je ruská státní holdingová společnost Rosněftěgaz s podílem 40,4 procenta. Britská ropná společnost BP vlastní 19,75 procenta akcií a katarský fond QH Oil Investments 18,46 procenta, plyne z údajů na internetových stránkách podniku.

Čtvrtletní tržby společnosti se zdvojnásobily na téměř 2,2 bilionu rublů. Objem těžby se přitom snížil na 3,9 milionu barelů denně ze 4,04 milionu barelů denně před rokem.

Na celkové produkci ropy v Rusku se Rosněfť podílí více než 40 procenty.

Ropa zlevňuje, i kvůli obavám z delty

Ekonomika

Ceny ropy ve čtvrtek klesaly. Severomořský Brent kolem 17:30 SELČ vykazoval pokles asi o 0,4 procenta na 71,18 dolaru za barel.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) totiž varovala, že šíření koronavirové mutace delta zpomalí oživování poptávky. Ceny kolem 70 dolarů za barel jsou ale stále velmi vysoké.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena ve středu vyzvala skupinu OPEC+ včetně Ruska ke zvýšení těžby. Současná úroveň produkce ropy podle Bílého domu není dostatečná, což by mohlo ohrozit nynější zotavování světové ekonomiky.

Reklama

Související články

Rosněfť se vrátila k zisku

Společnost Rosněfť, která je největším producentem ropy v Rusku, vykázala v prvním čtvrtletí čistý zisk 149 miliard rublů (42,4 miliardy korun) ve srovnání se...

Výběr článků

Načítám