Hlavní obsah

Platy některých státních zaměstnanců vzrostou od září o 10 procent

– Praha • Aktualizováno

Od září by měly vzrůst platy některých zaměstnanců ve veřejném sektoru o 10 procent. Týká se to například nepedagogických pracovníků ve školství či lidí pracujících v kultuře. Řekl to ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Celkem by se toto zvýšení týkalo asi 300 tisíc lidí. O růstu platů pro další skupiny zaměstnanců ve veřejném sektoru se bude dál jednat.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

„Za vládní koalici jsme přišli s návrhem, že jsme připraveni udělat navýšení od 1. září o deset procent pro ty pracovníky, kteří jsou v jsou v prvním stupni – bavíme se o zaměstnancích státu, jako jsou nepedagogičtí pracovníci, jako jsou lidé, kteří nejsou pod státní službou, lidé, kteří pracují v resortech, jako je oblast kultury a podobně,“ popsal Jurečka.

Koalice v úterý jednala o platech s odboráři. Růst o deset procent pro některé je pouze dílčí dohodou. Celková shoda na růstu ve veřejném sektoru stále není. Znovu se bude jednat 19. července.

Gazdík chce na růst platů nepedagogů 1,75 miliardy korun

Domácí

„Od 1. ledna bychom udělali zvýšení platů pro pracovníky ozbrojených bezpečnostních složek o deset procent. Pro pracovníky v tarifních stupních dva až pět a ty, kteří jsou pod státní službou, tak tady jsme zatím dohodu nenalezli,“ dodal ministr.

Odbory: Dohoda není

„Dohoda není,“ konstatoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Je tady nějaký dílčí pozitivní směr, ale pro nás je důležitá celková dohoda,“ podotkl. Dodal, že zvýšení platů o deset procent by mohlo být už od srpna.

Příslib ohledně bezpečnostních sborů odborový předák vítá. Myslí si ale, že od 1. ledna by měli dostat přidáno všichni zaměstnanci.

Před jednáním odboráři požadovali přidání ve veřejném sektoru od července a uváděli, že se chtějí dohodnout na navýšení o 15 procent lidem se zmrazeným výdělkem a o 7,6 procenta ostatním.

Reklama

Výběr článků

Načítám