Hlavní obsah

Písařík: Byl to podraz bank. Klientům Bohemia Energy se omlouvám

Praha

Podle majitele společnosti Bohemia Energy Jiřího Písaříka mohly banky společnost před ukončením provozu uchránit. „Považuji to za podraz,“ uvedl. Zákazníkům se na pondělní tiskové konferenci za situaci pohnutým hlasem omluvil. Oznámil také, že jim chce vrátit přeplatky.

TK vedení Bohemia Energy za účasti majitele Jiřího PísaříkaVideo: Novinky

 
Článek

Hlavním důvodem pro konec společnosti byl podle jejího vedení nečekaný vývoj v oblasti cen energií.

„Bojovali jsme do poslední chvíle, abychom mohli našim klientům dodávat dále energie. Zlom ale nastal 12. října, kdy nám bankéři z 25 bank naznačili, ať splatíme to, co jsme měli v tu dobu načerpáno,“ prohlásil Písařík, který na počátku brífinku těžko hledal slova.

Písařík prolomil mlčení. První brífink majitele Bohemia Energy

Ekonomika

Doplnil, že postup bank, které odmítly prodloužit provozní úvěry, považuje za podraz. „Roky, kdy jsme jejich financování nepotřebovali a platili jsme jejich úvěry, tak nebyl žádný problém. V momentě, kdy jsme potřebovali pomoc, tak byl konec,” řekl.

Firma přitom podle něj byla do té doby silná. K nákupu energií po nárůstu cen použila nerozdělený zisk ve výši čtyř miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Majitel Bohemia Energy Jiří Písařík

Písařík: Omlouvám se 

Podle Písaříka pak současně není důvod pro to, aby šla firma do insolvence. „To považuji za to nejhorší řešení celé situace. Zákazníci by nikdy nedostali své přeplatky a nastaly by další škody,“ uvedl. Klientům chce přeplatky vrátit do konce roku. Firma musí vystavit na 1,2 milionu faktur.

Zákazníkům Bohemia Energy se v pondělí také za vzniklou situaci omluvil. „Naši zákazníci si omluvu zaslouží. Je nám líto, že v současné chvíli musí řešit komplikace. A chápeme, že se na nás zlobí,“ řekl.

Piráti: Majitelé Bohemia Energy se pokoušejí ukrýt majetek

Domácí

„Bohemku jsme budovali šestnáct let. Je to, jako byste pohřbívali někoho blízkého. Každý den se probudím a říkám si, že je to jenom zlý sen,“ dodal.

Dodavatelé poslední instance pak také podle majitele Bohemia Energy zneužili tento institut, jelikož zákazníkům účtují vysoké zálohy na elektřinu a plyn. „Legislativa v oblasti je v Česku nedostatečná,” míní.

Žádný majetek nevyvádím 

Písařík také odmítl, že by vyváděl majetek. Reagoval tím na prohlášení Pirátů, podle kterých se s manželkou pokusili přesunout některé nemovitosti v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy.

„Rozhodl jsem se, že nemovitosti převedu na právnickou osobu. Tu osobu vlastním, mám o tom notářský zápis, který říká, že majitelem jsem já,” řekl.

Po pádu Bohemia Energy Písařík zchudl. Vypadne z klubu miliardářů

Ekonomika

„Odmítám, že bych vyváděl majetek. Jediné, co se změnilo, je, že místo fyzické osoby je nyní vlastní právnická osoba,” zdůraznil. Zdůvodnil to tím, že v uvedených nemovitostech bydlí jeho rodina, jejíž soukromí tím chtěl chránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám