Hlavní obsah

Písařík prolomil mlčení. První brífink majitele Bohemia Energy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení skupiny Bohemia Energy, která v říjnu ukončila dodávky plynu a elektřiny statisícům klientů, se v pondělí vyjádřuje k situaci ve firmě. Majitel společnosti Jiří Písařík se zákazníkům omluvil za současnou situaci. Novinky nabízejí brífink živě.

TK vedení Bohemia EnergyVideo: Novinky

 
Článek

„Je to, jako byste pohřbívali někoho blízkého,” uvedl kajícně majitel Písařík ke konci Bohemia Energy. Dosud se k pádu společnosti veřejně nevyjadřoval.

Foto: Novinky

Graf, který ukázalo novinářům vedení Bohemia Energy

Rozhodnutí ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům zveřejnila Bohemia Energy 13. října. Jako důvod uvedla přetrvávající extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích.

Majitel Písařík zkritizoval přístup bank k možnému financování, které podle něj mohlo zachránit skupinu Bohemia Energy. Otočily se k nám zády, uvedl.

Písařík: Byl to podraz bank. Klientům Bohemia Energy se omlouvám

Ekonomika

Firma podle něj nemá žádné závazky po splatnosti, není proto důvod, aby šla do insolvence. Klientům chce vrátit přeplatky.

Klientů Bohemia Energy se tak museli ujmout takzvaní dodavatelé poslední instance (DPI), tedy hlavní distributor na daném distribučním území. Nejpozději do půl roku si tito zákazníci musí vybrat nového řádného dodavatele. Mnoho lidí se dostává do problémů, protože musí platit násobně vyšší zálohy než dosud.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Majitel Bohemia Energy Jiří Písařík

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) současně podal minulý týden na společnost Bohemia Energy trestní oznámení. Jako důvod uvedl podezření z nabízení služeb v době ukončování činnosti, účelovému převádění majetku mezi společnostmi a snahy o převedení soukromého majetku.

Piráti: Majitelé Bohemia Energy se pokoušejí ukrýt majetek

Domácí

Podle Pirátů se majitel Bohemia Energy Písařík s manželkou pokusili přesunout některé nemovitosti v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy.

„Obávám se, že se pan Jiří Písařík snaží účelově převádět svůj majetek. Poškození zákazníci BE nepochybně mohou mít nárok na kompenzaci,“ uvedl analytik Pirátů Janusz Konieczny.

Pirátský analytický tým tak sepsal přehled dalšího majetku, u kterého by mohly převody hrozit, a zaslal ho pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. Kvůli převodům by mohly být ohrožené možné kompenzace klientům Bohemia Energy, upozornili Piráti počátkem minulého týdne.

Vláda schválila kvůli Bohemia Energy hromadné žaloby

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám