Hlavní obsah

Peking v reakci na postup USA zavede nová cla na americké zboží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking uvalí dodatečná cla ve výši 25 procent na americké zboží, jehož roční dovoz do Číny dosahuje 16 miliard dolarů (352,8 miliardy korun). Ve středu to oznámilo čínské ministerstvo obchodu. Reaguje tak na obdobný krok avizovaný vládou Spojených států. Nová čínská cla se dotknou různých druhů zboží od ropných a ocelářských produktů po auta.

Foto: Aly Song, Reuters

Kontejnery v přístavu v Šanghaji

Článek

Americký prezident Donald Trump se zaváděním nových cel snaží zvýšit tlak na Peking, aby začal jednat o obchodních ústupcích. Washington v úterý oznámil, že od 23. srpna začne uplatňovat 25procentní cla na dovoz zboží z Číny, jehož roční dovoz do USA činí 16 miliard dolarů. [celá zpráva]

Už 10. července americká vláda oznámila zahájení procesu, jehož vyústěním bude uvalení desetiprocentních cel od září. Týkat se mají například výrobků z oceli a hliníku, potravinářských a farmaceutických produktů, stejně jako spotřebitelských výrobků, od psího krmení, nábytku a koberců po pneumatiky, jízdní kola nebo baseballové rukavice. Později vláda přišla s tím, že i tato cla hodlá navýšit z 10 na 25 procent.

Obchodní válku mezi oběma zeměmi Spojené státy zahájily uvalením cel ve výši 25 procent na čínské zboží v objemu 34 miliard dolarů (751 miliard korun). Čína v reakci zavedla cla ve stejné výši na stejný objem amerického zboží.

Reklama

Výběr článků

Načítám