Hlavní obsah

Papáje vypěstované v Bělorusku? Moskva podezírá Minsk, že obchází sankce na potraviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Minsk

Z Běloruska proudí do Ruska velké množství tropického ovoce, jako jsou papáje. Všechny zásilky jsou přitom označené jako běloruské. Moskva má podezření, že sousední postsovětská republika ruské sankce na západní potraviny sabotuje.

Foto: Profimedia.cz

Papája v obchodě (ilustrační foto)

Článek

Po vyhlášení embarga na dovoz západoevropských a amerických potravin se objem papájí vyvážených z Běloruska do Ruska výrazně zvýšil.

Ruské celní orgány v minulých dnech adresovaly Minsku naléhavou žádost o vysvětlení, protože prý dovoz papájí, které pocházejí ze středoamerických tropů, ale exportují je západoevropské nebo americké firmy, není jediným podezřelým případem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bělorusko se podle zprávy moskevského rozhlasu stalo takřka hlavním exportérem exotického ovoce do ruských obchodů.

V odpovědi na ruské výtky běloruská strana přiznala, že papája v zemi skutečně neroste. Zboží, které do Běloruska dorazí z ciziny a projde místní celní kontrolou, je automaticky považováno za běloruské. Do Ruska pak míří volně, protože obě země spojuje dohoda o zóně volného obchodu.

Minské úřady ruské partnery ujistily, že do Ruska neposílají žádné tropické ovoce, které pochází ze zemí vystavených ruským sankcím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám