Hlavní obsah

Ostravské letiště spojí s Varšavou polská společnost LOT

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové letecké spojení s Varšavou bude mít od března Letiště Leoše Janáčka Ostrava (LLJO) v Ostravě Mošnově. Moravskoslezský kraj se na tom dohodl s polskou společností LOT Polish Airlines, která linku do polské metropole bude provozovat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Embraer ERJ 175 spolenčosti LOT

Článek

„Můžeme oznámit, že od 30. března bude létat spojení mezi ostravským letištěm a Varšavou. Tím vzniká návaznost až na 111 světových destinací,“ řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO) s tím, že dohoda se společností LOT je přelomovým krokem pro LLJO.

LOT bude z Mošnova létat na Chopinovo letiště pětkrát týdně, vždy v pondělí, úterý, čtvrtek, pátek a sobotu. Linku budou obsluhovat letadla Bombardier Q400 a Embraer 170/175 s kapacitou 70 až 82 pasažérů.

„Varšava to není konec. Varšava je propojena a z Varšavy se létá co do celé Evropy, Spojených států, do zbytku severní Ameriky a Asie,“ nastínil člen představenstva LOT Polish Airlines Stefan Malcewski s tím, že od září 2020 se počítá s navýšením počtu letů na dva denně. Zpáteční letenka Ostrava – Varšava – Ostrava má stát 1690 korun.

Moravskoslezský kraj podpoří novou leteckou linku v prvních letech provozu částkou 10 milionů korun. „Budeme LOTu po dobu čtyř pěti let platit fixní částku k pokrytí ztráty v prvních letech provozu linky,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka (ODS). Podle něj jde o tzv. princip podpory soukromého investora. „Očekáváme, že po pěti letech bude linka zisková v řádech sedm procent ročně,“ poukázal.

Ostravské letiště letos zaznamenalo o 10 až 15 procent méně pasažérů než loni, kdy odbavilo 377 936 cestujících. Důvodem bylo lednové rozhodnutí Českých aerolinií zrušit linky do Prahy a také problémy s letadly Boeing 737 MAX. „Stále ale máme přes 330 tisíc pasažérů za rok, což je druhé nejvyšší číslo za posledních 12 let,“ upozornil ředitel letiště Jaromír Radkovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám