Hlavní obsah

Opatření mají ekonomický charakter, vláda musí přijmout kompenzace, říká konfederace

Novinky, ČTK, bož

Opatření, která ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) oznámil ve čtvrtek, mají výrazný ekonomický dopad na dotčená odvětví, ačkoliv vláda deklaruje opak. Vláda by proto urychleně měla schválit kompenzace pro postižené obory. V pátek to uvedla Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.

Foto: Novinky

Nezvykle prázdný Karlův most

Článek

„Podnikatelé a zaměstnavatelé sdružení v Konfederaci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR chápou nutnost zavádění cílených opatření v boji proti covidu-19, která určitě mají své medicínské oprávnění,” uvedla konfederace.

Podle ní je „smutnou skutečností”, že vláda opakovaně tvrdí, že její opatření nebudou mít ekonomický dopad, i když pravda je ve skutečnosti opačná.

Mezi nejpostiženější odvětví, jež by měla vláda kompenzovat, patří podle konfederace cestovní ruch, pohostinství, kultura, sportovní sféra a jejich dodavatelské řetězce.

Restaurace budou od zítřka zavírat ve 20 hodin. U stolu jen čtyři lidé

Domácí

Možností je podle konfederace několik. Například jde o pokračování v podpoře Antiviru A a B i po 1. listopadu 2020, kdy mají skončit. Lze zvážit možnost jejich úpravy podle potřeb a dopadů. Nový kurzarbeit, který je nyní ve Sněmovně, měl podle vládního plánu od listopadu na Antivirus navázat. Listopadový termín zavedení kurzarbeitu se ale zřejmě nestihne.

Stát z Antiviru vyplácí dva druhy příspěvků. Příspěvek A dorovnává 80 procent vyplacené náhrady mzdy v karanténě a výdělku v zavřených provozech do 39 000 korun superhrubé mzdy. Příspěvek B pokrývá 60 procent náhrady mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků či poptávky do 29 tisíc korun superhrubé mzdy.

Posilovny a bazény budou zavřeny už od zítřka

Domácí

Dále vláda může sáhnout k možnostem upravit výši ošetřovného až na 80 procent a rozšířit ji na děti až do 13 let místo dosavadních 10 let; koaličně urychlit přijetí kurzarbeitu; projednat možnost úhrady fixních provozních nákladů firem (nájmy, údržba, náklady na energie, pojištění) postižených nouzovým stavem a mimořádnými opatřeními; podpořit cílená rekvalifikační opatření.

Poslední zmíněné opatření konfederace odůvodňuje tím, že lze očekávat masivní přesuny osob ze zasažených oborů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám