Hlavní obsah

Nový šéf Pražské plynárenské: Praze zajistím očekávanou dividendu

Právo, Martin Procházka
Praha

Novým ředitelem společnosti Pražská plynárenská je od ledna Martin Pacovský. Podnik podle svých slov převzal v dobré kondici, přesto v rozhovoru pro deník Právo řekl, že chystá některé změny.

Foto: archiv Pražská plynárenské

Martin Pacovský je novým ředitelem společnosti Pražská plynárenská.

Článek

S čím jste do vedení Pražské plynárenské přišel?

Mou vizí je primárně udělat z Pražské plynárenské více zelenou firmu. Myslím, že je to jedna z nejlepších městských firem a zaslouží si více zelené strategie a nových projektů. Přišel jsem do firmy udělat z ní moderní společnost s ještě lepším servisem pro zákazníky, připravenou na výzvy nové energetiky.

Chtěl bych, aby Pražská plynárenská byla první volbou pro všechny spotřebitele v regionu

V jakém stavu jste firmu v lednu převzal?

Přebírám firmu v dobrém stavu. Určitě ale existuje prostor pro zlepšení. Situace kolem koronaviru je složitá, máme nižší spotřebu plynu než loni. Tím, že jsou zavřené hotely a obchody, je spotřeba až o 15 procent nižší. Mým cílem je i v této nelehké době dodat městu očekávanou dividendu, protože jsme významným doručovatelem příjmů do rozpočtu Prahy, a tím chceme i nadále zůstat.

Jak to bude vypadat s cenou plynu pro zákazníky?

Cena plynu i elektřiny je daná burzou a uvidíme, jak se bude vyvíjet. Chceme se hlavně soustředit na poskytování široké škály doplňkových služeb a nabízet zákazníkům balíčky řešení. V současné době například existuje program, v jehož rámci poskytujeme podporu těm, kteří si od nás nechají instalovat nebo servisovat kotel, opravit spotřebič a spoustu dalších výhod.

Dozorčí rada odvolala šéfa Pražské plynárenské Janečka, střídá ho Pacovský

Ekonomika

Máte cíle ohledně počtu zákazníků?

Pozitivní je, že u nás zákazníci zůstávají. Primárně chci, abychom byli dobrým a vyhledávaným dodavatelem energií v regionu Praha a Středočeský kraj, a chtěl bych, aby Pražská plynárenská byla první volbou pro všechny spotřebitele v tomto regionu.

Jak je to s vaším působením ve společnosti Inven Capital, která patří ČEZ?

Na tuto funkci jsem na konci ledna rezignoval. Byla to ale velmi zajímavá zkušenost a duch start-upů bych v nějaké formě chtěl do Pražské plynárenské přenést. Asi ne ve formě investic, ale v podobě spolupráce. Inven mě naučil, že komunita mladých a chytrých lidí, kteří přinášejí nové myšlenky, je velmi osvěžující. Chtěl bych spolupracovat s ČVUT, dát například šanci studentům testovat jejich zařízení u nás. Tím bychom mohli přispět k omlazení plynárenství.

Pozorujete větší zájem o vozy na zemní plyn?

Kromě elektromobility je provoz na stlačený zemní plyn CNG trend, který je na vzestupu. Je to uhlíkově výhodnější než standardní paliva a samozřejmě ekonomičtější. Letos vidíme na našich plnicích stanicích meziročně o 14 procent vyšší spotřebu CNG jen díky tomu, že na tento druh paliva přešly rozvážkové služby. Provozujeme 10 plnicích stanic a máme smlouvu třeba se společností Rohlík, která významně využívá CNG vozidla, čímž ušetří a sníží relativně velkou uhlíkovou stopu.

Výroba elektřiny byla kvůli covidu nejnižší za 18 let, spotřeba domácností naopak rekordní

Ekonomika

Plyn je sice ekologičtější než benzín, ale vidíte potenciál v dopravě, třeba ve vodíku?

Intenzivně se této diskusi věnuji. Myslím si, že vodík v dopravě roli hrát bude. Asi ne v osobní dopravě, ale v nákladní nebo městské hromadné dopravě ano. Chtěl bych s dopravním podnikem nebo Pražskými službami udělat pilotní projekt. Pražské služby v současné době provozují velkou flotilu vozidel na CNG a bavili jsme se o tom, že bychom koupili jedno vodíkové auto a otestovali si jeho provoz. Je to ale celkem velká investice, takže nejdříve je třeba vyjasnit financování.

Řekl jste, že chcete, aby Pražská plynárenská byla zelená firma. Jak toho chcete dosáhnout?

Máme dceřinou společnost Prometheus, která je zaměřená na novou energetiku. Chtěli bychom se zaměřit zejména na teplárenství, respektive na plynové kotle v domácnostech, popřípadě fotovoltaické panely nebo tepelná čerpadla. Chceme být více dodavatelem služeb, a ne pouze plynu. Chceme instalovat a provozovat kotle a přemýšlet nad vodíkem. Jsme i významným dodavatelem elektřiny a chceme dodávat zelenou elektřinu. V následujících letech ale plyn zůstane důležitým médiem pro vytápění, v následujících dvaceti letech pro něj místo je.

Vítr a slunce v EU poprvé porazily uhlí

Ekonomika

Kde vidíte v Praze potenciál fotovoltaiky?

Na střechách panelových nebo obytných domů to asi není ekonomicky nejvýhodnější, nicméně kolem Prahy vzniká spousta logistických areálů, průmyslových budov. Myslím, že fotovoltaiky na střechách mají místo na nákupních centrech, fungovalo by i zastřešení parkovacích míst s fotovoltaickými panely.

V minulosti jste se věnoval i jinému oboru, se společností Gourmet Invest jste mimo jiné kupoval malé pivovary. Stále v této branži působíte?

Řízení společnosti jsem předal kolegovi Miroslavu Haraštovi a aktivně se v současné době řízení Gourmet Investu nevěnuji. Na druhou stranu si své podíly v pivovarech nechávám, protože podle mého názoru jsou regionální pivovary budoucností pivovarnictví. A já mám pivo rád.

Reklama

Výběr článků

Načítám