Hlavní obsah

Nezaměstnanost mírně stoupla, i tak je na historických minimech

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nezaměstnaných v červenci oproti předchozímu měsíci stoupl o 9393 na 205 120. Meziročně však nezaměstnanost opět poklesla, dokonce jde o nejnižší červencovou hodnotu od roku 1996. Vyplývá to z údajů, jež ve čtvrtek zveřejnil Úřad práce ČR. Bez práce je tak 2,7 procenta lidí. V červnu to bylo 2,6 procenta, před rokem 3,1 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

„V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce ČR a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených,” uvedla šéfka úřadu Kateřina Sadílková.

„V některých regionech se na vývoji podepsalo též aktuální zpomalení růstu průmyslu,“ dodala s tím, že čerství absolventi škol začnou statistiku výrazněji ovlivňovat až v září.

Podíl nezaměstnaných žen vzrostl na 3,1 procenta a mužů na 2,4 procenta.

Nízká nezaměstnanost Jindřichově Hradci, vysoká v Karviné

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly okresy Praha-východ a Jindřichův Hradec (oba 1,2 procenta), Rychnov nad Kněžnou (1,3 procenta), Pelhřimov (1,4 procenta) a Praha-západ (1,5 procenta).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Naopak s nejvyšší nezaměstnaností v republice se potýkají okresy Karviná (6,7 procenta), Ostrava - město (5,2 procenta), Most (4,9 procenta), Chomutov (4,8 procenta), Bruntál a Ústí nad Labem (oba 4,6 procenta).

Podíl nezaměstnaných dosáhl minima

„Podíl nezaměstnaných dosáhl svého minima v červnu, další pokles už neočekáváme,” uvedla ekonomka Komerční banky Monika Junicke.

„Ekonomika zpomaluje a pomalým tempem se bude uvolňovat i trh práce. Přesto podíl nezaměstnaných bude tento rok nejnižší v historii, když se v průměru bude pohybovat pod třemi procenty,” dodala.

V červnu poklesl počet pracovních míst

Analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková připomněla, že v červnu došlo poprvé od zimy 2016 k poklesu počtu pracovních míst.

Poslední letní pokles počtu pracovních míst byl zaznamenán v roce 2013
Eliška Jelínková, analytička Raiffeisenbank

„Přitom letní měsíce jsou charakteristické zvýšenou poptávkou po nových pracovnících především kvůli sezónním pracím v zemědělství či stavebnictví,” uvedla.

„Poslední letní pokles počtu pracovních míst byl zaznamenán v roce 2013. Tento měsíc však došlo k jejich opětovnému nárůstu a červnový propad se tak vyrovnal,” doplnila Jelínková.

„Prozatím se tedy nepotvrdilo, že by šlo o dlouhodobější trend, který by naznačoval, že by se globální nejistoty a riziko výraznějšího zpomalení Německa a potažmo Česka začalo projevovat v očekávání zaměstnavatelů. V takovém případě by již neměli tendenci nabírat nové zaměstnance v doposud pozorovaném množství,” vysvětlila.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám