Hlavní obsah

Neplatíš daně, nebudeš řídit. Berňáky na Slovensku chtějí přitvrdit

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Kdo v příštím roce na Slovensku nezaplatí daně, může mu být zadržen řidičský průkaz. Tamní ministerstvo financí chce tímto opatřením zlepšit výběr daní.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Správce daně stanoví dlužníkovi lhůtu na zaplacení, a pokud dluh nevyrovná, úřady přistoupí k exekuci. Jedním z opatření má být nově také zadržení řidičského průkazu.

Ten by na příkaz úřadu zabavovala police. Neplatičům mohou být i nadále zablokovány finanční prostředky nebo zabaven majetek.

Nový druh exekuce se má týkat všech fyzických osob, které mají nedoplatek na daních a včas ho nevyrovnají. „Tuto formu exekuce mohou využít i obce v případě místních daní,“ uvedlo ministerstvo financí.

Nové opatření by mělo platit od začátku příštího roku. Podobné postup se již osvědčil u neplatičů výživného, který se uplatňuje již deset let. Jak upozorňují slovenská média, finanční správa si od nového opatření mnohé slibuje, protože na daních každoročně unikají miliony eur. „Výše daňových nedoplatků za posledních pět let dosahuje tři miliardy eur,“ uvedla mluvčí finanční správy Ivana Skokanová.

V Česku je možné zabavit řidičský průkaz kromě dopravních prohřešků také lidem, kteří řádně neplatí výživné na své děti.

Reklama

Související články

Slovensku hrozí odlesnění

Situace ve slovenských lesích je extrémně špatná. Ochránci přírody dlouhodobě upozorňují, že Nízkým Tatrám a dalším místům hrozí odlesnění. Situace však za...

Výběr článků

Načítám