Hlavní obsah

Nejhorší rok, stěžují si hotely

Právo, Stáňa Seďová

Více než čtyřicet dní byly zcela zavřené také hotely a restaurace v Česku. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací (AHR) ČR Václava Stárka ve čtvrtek neotevře 60 % hotelů v Praze a 30 % v regionech.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Letošní rok je pro hotely i restaurace nejhorší v novodobé historii. „Ztrátu letošního roku počítáme na 160 miliard korun v cestovním ruchu, do šedesáti miliard u restaurací a 80 až 90 miliard v ubytovacích službách,“ vyčíslil ztráty pro redakci Práva Stárek s tím, že je nyní důležité obnovení programu Covid – ubytování.

Vnímáme velkou touhu hostů opustit město a užít si zimu na horách
Tereza Remsová, Erlebachova bouda

„Stejně tak by měl vzniknout program kompenzací pro restaurace, například založený na porovnání obratů z loňského roku,“ dodal prezident asociace.

Nedělní rozhodnutí vlády o tom, že se hotely a restaurace otevřou až ve čtvrtek, vítá podle Františka Peterky, zakladatele vyhledávače ubytování Explorio.cz, většina ubytovatelů.

Uvolnění rozdrnčelo telefony

„Tímto krokem jsou zachráněny miliony předvánočních, vánočních a silvestrovských noclehů. Právě díky covidu a nemožnosti cestovat by letos mohl být extrémní zájem o předvánoční pobyty. Počet noclehů bude podle nás nadprůměrný, a to v podstatě po celém Česku,“ dává Peterka naději hoteliérům, kteří otevřou, s tím, že v období Vánoc a Silvestra by mohlo jít až o 3,5 milionu noclehů.

Hotel na Semilsku podle policie neoprávněně ubytoval deset hostů

Krimi

Podle průzkumu, který Explorio. cz provedlo na přelomu září a října, hodlá za dovolenou v Česku utrácet stejně nebo více než loni 77 % oslovených rodin.

Natěšení Češi reagovali na prohlášení vlády hned v neděli. „Jen za nedělní večer a dnešní dopoledne přišlo stejné množství poptávek jako předtím za celý týden. Hodně se Češi ptají na vánoční a silvestrovské pobyty,“ řekla Právu Tereza Remsová, dcera majitelů Erlebachovy boudy ve Špindlerově Mlýně.

„Vnímáme velkou touhu hostů opustit město a užít si zimu na horách. Na druhou stranu hosté zejména z Německa pobyty postupně ruší, a to i únorové termíny,“ dodala Remsová.

Kromě horského ubytování se snaží hoteliéři zatraktivnit i ty městské a lázeňské. „Okamžitý zájem o naše horské hotely nás těší. Aktuálně připravujeme i zajímavou nabídku pro hosty našich hotelů v Mariánských Lázních,“ uvedl Martin Švarc, obchodní ředitel sítě OREA.

Na hosty se těší i na jihu republiky v hotelu Amenity.

„Nárůst rezervací jsme zaznamenali, ale stále ještě máme kapacitu na předvánoční, vánoční i silvestrovské pobyty. Nicméně cítíme, že někteří zákazníci s rezervací stále váhají. Proto jsme vytvořili speciální storno podmínky, díky kterým mohou hosté svůj pobyt zdarma zrušit do osmi dnů před odjezdem. Další proměnnou je i počasí a sněhové podmínky. Nicméně letos nebude pravděpodobně tak významná, jelikož hosté chtějí využít především možnost strávit volné dny v přírodě mimo domov,“ domnívá se Alžběta Mikešová, obchodní manažerka Amenity Hotels – Lipno a Špindlerův Mlýn.

Skončit může až polovina pražských hotelů, varuje asociace

Ekonomika

V Česku do tohoto roku fungovalo přes devět tisíc ubytovacích zařízení, se započtením chalup a apartmánů zhruba 15 tisíc. Prezident AHR ČR řekl Právu, že si netroufá odhadnout, kolik z nich to definitivně vzdá a ani na jaře neotevře. Naděje na pokrytí ztrát, kterou rozvolnění dává, byť stále v omezeném režimu, se netýká restaurací zaměřených na zahraniční klienty.

„Konferenčním hotelům a restauracím, které nežijí ze štamgastů, současné rozvolnění nijak zásadně nepomůže. Jejich živobytí je závislé na cizincích, kteří v Praze tvoří 80 procent hostů a v krajích v průměru 30 procent. Jejich přežití závisí na vývoji epidemie. Nadějí je, že se na jaře opět alespoň v Evropě rozpohybují cizinci,“ shrnul Václav Stárek.

Reklama

Výběr článků

Načítám