Hlavní obsah

Na konopném trhu se válejí miliardy, Česko je nechce

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

V americkém státě Colorado se v srpnu letošního roku prodalo legální konopí za rekordních 173,2 milionu USD (3,97 miliardy Kč). Vyplývá to z aktuálních dat zveřejněných tamními úřady. Na daních a poplatcích spojených s prodejem konopí Colorado od začátku letošního roku vybralo 223,3 milionu USD (5,13 miliardy Kč). Z prodeje legálního konopí těží i další státy, Česká republika zatím podle všeho o tyto peníze zájem nemá.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Colorado: Daňový výnos z prodeje konopí.

Článek

Colorado bylo prvním státem, který konopí legalizoval i pro takzvané rekreační účely. Zároveň každý měsíc zveřejňuje data o prodejích a odvedených daní a poplatcích. Data z tohoto státu jsou proto v tuto chvíli nejlepší.

Za celý letošní rok tržby z prodeje konopí zatím činily 984 milionů dolarů (22,7 miliardy korun), od legalizace v lednu 2014 pak šlo o 7,023 miliard dolarů (162,2 bilionu korun).

Vedle Colorada je konopí pro rekreační účely legální i na Aljašce, v Kalifornii, Maine, Massachusetts, Michiganu, Nevadě, Oregonu, ve Vermontu, v okrsku hlavního města D.C. a také ve státě Washington. Léčebné konopí je legální ve 32 z 50 států.

Colorado v minulosti z daňových výnosů, které mu přinesl prodej legálního konopí, financoval například pomoc bezdomovcům nebo granty pro veřejné školy, například grant na prevenci šikany. [celá zpráva]

Washington za rok vybral 8 a půl miliardy

Stát Washington podle dostupných dat na konopných daních a poplatcích za fiskální rok 2018 vybral 367,4 milionu dolarů (8,48 miliardy korun).

Zhruba polovinu výnosu stát investuje do zdravotnictví.

Oregon peníze investuje do vzdělání a protidrogových programů

V Oregonu na příslušné státní dani za poslední fiskální rok, který skončil v červnu letošního roku, vybrali 102,1 milionu dolarů (2,35 miliardy korun). Jak vyplývá z dostupných dat, jde o nárůst téměř o 25 procent.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Oregon: Daňový výnos z prodeje konopí.

Tento americký stát peníze z konopných daní investuje do vzdělání a do programů protidrogové léčby a prevence.

Soud potvrdil pět a půl roku za 100 rostlin konopí

Krimi

Na Aljašce si na peníze z konopí sáhne každý

Aljaška za fiskální rok 2019, který skončil v červnu, vybrala 19,187 milionu dolarů (440 milionů korun). O rok dříve to bylo 10,8 milionu dolarů (247,64). Jedná se tedy o nárůst o více než 77 procent.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Aljaška: Daňový výnos z prodeje konopí.

Polovina z těchto peněz putuje do stálého fondu, z jehož výnosů stát od roku 1982 vyplácí svým obyvatelům dividendy. (Fond od začátku především spravuje a investuje peníze, které stát získal díky těžbě ropy.) Druhou polovinu vybraných peněz stát investuje do programů na snížení kriminality.

Kanadské Ontario prodělává

Legalizace konopí se ale ne vždy povede. Kanadská provincie Ontario si při legalizaci konopí v zemi vymínila, že si stanoví vlastní, velmi drakonické podmínky.

Legální konopný byznys v Coloradu má za sebou další rekordní měsíc

Ekonomika

Ontario konopí prodává samo prostřednictvím společnosti Ontario Cannabis Retail za velmi přísných podmínek. Za poslední fiskální rok prodělalo 42 milionů amerických dolarů (963,46 milionu korun).

„Prodělávat na monopolním prodeji drog může umět jenom stát, žádné jiné vysvětlení neexistuje,“ řekl Novinkám ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Legalizace v Česku v nedohlednu

V Česku je od roku 2018 částečně legální pouze léčebné konopí, například pro pacienty s nezvladatelnými bolestmi či Parkinsonovou chorobou.

Přístup na trh je však nepochopitelně regulovaný, což snižuje dostupnost pro pacienty.

Dovoz léčebného konopí je podmíněn povolením ministerstva zdravotnictví, na tuzemské pěstování má monopol firma Elkoplast Slušovice, která vyhrála výběrové řízení.

Legalizace pro rekreační účely je v nedohlednu. Částečnou legalizaci navrhovali Piráti. Jejich zákon však nezískal dostatečnou podporu ve Sněmovně, především v důsledku postoje vlády Andreje Babiše. Ta jej podpořit odmítla. Podle všeho tedy Česká republika zatím zájem o peníze z legálního konopného byznysu nemá.

Pivovarnické koncerny sázejí na konopí

Ekonomika

„U nás není konzumace marihuany kriminalizovaná, takže u nás není tak velký tlak na její legalizaci v důsledku amorálních trestů, jako je například ve Spojených státech,“ domnívá se ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

„A je asi v české nátuře, že nejsme early adopters (označení lidí, kteří jako první používají nové technologie a inovace – pozn. red). Počkáme si, až tuto politiku legalizace zvolí kritické množství jiných zemí, pak teprve se přidáme,“ dodal.

Efekt by v Česku nemusel být tak velký

Na druhou stranu není jasné, jak velký fiskální efekt by v Česku legalizace skutečně měla. „Při hodnocení fiskálních dopadů legalizace konopí bych byl velmi opatrný a věc posuzoval komplexně i z jiných pohledů, například adiktologických,“ uvedl pro Novinky ředitel pro výzkum Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod.

„Současná interakce nabídky a poptávky na ilegálním trhu je win-win a bez znalosti přesné podoby legislativy je těžké odhadnout, zda by jedna, nebo druhá strana trhu obdržela razantní impulzy ke změně chování. Spíše si myslím, že nikoliv,“ dodal.

Léčebné konopí dostalo zelenou od anglikánské církve

Ekonomika

Efekt legalizace je podle Roda složité odhadnout. „Závisí na dvou netriviálních věcech. Jednak na nastavení podmínek regulace po legalizaci, jednak na současné podobě a velikosti ilegálního trhu. Když jsou podmínky po legalizaci příliš přísné, trh nemá proč vystupovat z ústraní, v němž je doteď, a fiskální efekty se nenaplní,“ vysvětlil.

„Druhým aspektem je podoba trhu – ten je v České republice, v níž je společnost k užívání návykových látek včetně marihuany poměrně benevolentní, relativně rozšířený. Bez nadsázky můžeme říci, že kdo chce drogu sehnat, sežene ji snadno. I to snižuje potenciál fiskálních dopadů legalizace, protože kupující nemají zásadní důvod, proč měnit současné distribuční kanály,“ uzavřel Rod.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám