Hlavní obsah

Soud potvrdil pět a půl roku za 100 rostlin konopí

Novinky, bad
Praha

Pět a půl roku ve vězení za pěstování konopí stráví dvaatřicetiletý Pavel Jurný. V pátek o tom rozhodl pražský vrchní soud, když zamítl jeho odvolání, a potvrdil tak zářijový rozsudek královéhradeckého soudu. Jeho komplici Jakubu Barcovi (28) soud zmírnil třicetiměsíční podmínku o půl roku. Třetí obžalovaný Mirek Faul (45) se proti 2,5leté podmínce neodvolal.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí Pavla Jurného k souduVideo: Novinky

 
Článek

Jurný se svým dlouholetým kamarádem Barcou loni v červnu zasadili na sto rostlin konopí na pozemku spoluodsouzeného Faula v Dolních Černůtkách na Jičínsku. Až čtyřiceticentimetrové řízky obstaral Barca na internetu. Faul na pozemku vykopal jámy, do kterých pak Jurný s Barcou zasadili dovezené rostliny.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pavel Jurný (vpravo), Jakub Barca a Mirek Faul (vlevo) před zahájením líčení u soudu v Hradci Králové.

Jurný s Faulem, kterému slíbili dvě stě tisíc, se pak přes léto o ně starali. Faul je hnojil, zaléval, hlídal. Vyrobil i dřevěnou konstrukci s plachtou, aby rostliny skryl, a měl pomoct se sklízením a následným sušením.

Obchodnímu záměru ale učinilo přítrž anonymní udání na policii, která v Dolních Černůtkách provedla zátah, při němž kvetoucí rostliny zabavila.

Byznysplán není fikce

Jurný si vedl pečlivé poznámky, podle nichž plánoval ze sklizně získat až 34 kilogramů sušiny konopí, které chtěli prodat za zhruba 2,5 milionu korun. Pěstovat chtěli dál a ve větším. To už měl výtěžek činit podle Jurného poznámek až 12 milionů.

Podle jeho obhájce ale poznámky údajně měly fungovat jako autoterapie, Jurný si tak prý „stavěl fikci, jak rychle přijít k penězům“, a nakonec sám uznal, že to nebylo reálné. Obsah účinné látky v zabavených rostlinách byl podle obhájce navíc mizivý, kolem jednoho procenta. Soudy ale nepřesvědčil. Stejně tak ani o tom, že pět a půl roku je trest nepřiměřeně přísný. Ten přitom už hradecký soud uložil pod zákonnou trestní sazbu, která v Jurného případě činí osm až dvanáct let.

„Již z tohoto pohledu nelze uložený trest považovat za nepřiměřeně přísný,“ konstatoval v pátek předseda odvolacího senátu Bohumil Kalát s tím, že u Jurného došlo „k určité gradaci v činnosti”.

Na přelomu let 2016 a 2017 totiž Jurný čile s marihuanou obchodoval. V Brně-Kníničkách vypěstoval v pěstebním boxu několik desítek rostlin, jejichž usušené květy následně prodal. Býval by v tom pokračoval dál, ale z brněnského bytu ho vystěhovali kvůli neplacení nájemného. Navíc se topil v dluzích, jen Barcovi dlužil asi sedm set tisíc, proto plánoval dále s marihuanou obchodovat.

„Za 15 měsíců na vazbě jsem si uvědomil spoustu věcí, že tím ubližuju sobě a své rodině. Rád bych zase vedl řádný život,“ uzavřel páteční odvolací jednání Jurný.

Barca, který kromě podmínky dostal i peněžitý trest ve výši 300 tisíc korun, se jednání nezúčastnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám