Hlavní obsah

Léčebné konopí dostalo zelenou od anglikánské církve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legální byznys s léčebným konopím ve Velké Británii se v červnu dočkal povzbuzení z nečekaných míst. Anglikánská církev se totiž usnesla, že investice do tohoto odvětví nejsou neetické, informoval deník Financial Times. Investiční divize církve tak nově může investovat do společností s tímto zaměřením.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Anglikánská církev obhospodařuje finanční portfolio dosahující hodnoty 12,6 miliardy liber (357 miliard korun). Fondy se však snaží dodržovat zásady etického podnikání, neinvestují tak například do alkoholu či tabáku. A až do nedávna si církev zakazovala i investice do marihuanového byznysu.

To se teď změnilo. Anglikáni dospěli k závěru, že léčebné konopí patří do oblasti farmacie, nikoliv drog či neřestí. „Rozlišujeme mezi rekreačním konopím a léčebným konopím,“ uvedl Edward Mason z investičního oddělení anglikánské církve. „Nemáme problém, pokud je tato látka používána náležitě k léčebným účelům,“ dodal.

Legální léčebné konopí podle britského zákona z roku 2018 nesmí obsahovat více než 0,2 procenta psychoaktivního THC.

Naprosté tabu pro anglikány nejsou ani investice do společností, jež zlomek svých tržeb získají z rekreačního konopí. Anglikánská církev si nově zakázala investovat do firem, jejichž příjmy z rekreační marihuany překročí 10 procent celkových tržeb.

Trh s legálním konopím podle společnosti Jefferies v roce 2018 dosáhl hodnoty 11 miliard amerických dolarů (251 miliard korun). V roce 2029 by měl dosáhnout hodnoty 50 miliard (1,14 bilionu korun), dodal Financial Times.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám