Hlavní obsah

Trumpův ministr přiškrtil byznys s legálním konopím

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions ve čtvrtek odvolal ustanovení Obamovy vlády, podle nějž federální orgány tolerovaly pěstování a prodej konopí ve státech, které ho legalizovaly. Krok Trumpovy administrativy vnáší do statusu konopí zmatek a ohrožuje desetitisíce pracovních míst a stovky tisíc dolarů, které legální konopí přináší do státních rozpočtů.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Prodej legálního konopí v Coloradu (ilustrační snímek)

Článek

Podle ustanovení, které v roce 2013 podepsal zástupce ministra spravedlnosti James Cole, federální orgány do značné míry nevynucovaly federální zákaz konopí ve státech, které látku legalizovaly, ať už pro léčebné, nebo rekreační účely.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions.

Podmínkou ustanovení bylo, že státy budou distribuci marihuany regulovat tak, aby nedocházelo k jejímu prodeji mladistvým, případně vývozu do ostatních států USA. Tato politika umožnila růst byznysu s legálním konopím v některých státech USA v čele s Coloradem, které za jedenáct měsíců loňského roku vybralo na daních a poplatcích spojených s prodejem konopí 226 miliónů dolarů (4,8 miliardy korun).

Republikán z Colorada: Sessions porušil slib 

Proti rozhodnutí se ohradil republikánský senátor za Colorado Cory Gardner. „Tento krok je v přímém rozporu s tím, co mi ministr spravedlnosti Sessions řekl před tím, než kongres potvrdil jeho nominaci. Bez jakéhokoliv předchozího upozornění kongresu ministerstvo spravedlnosti pošlapalo vůli voličů v Coloradu a dalších státech,“ napsal na Twitteru.

Paradoxně ve stejný den zákonodárci ve Vermontu odhlasovali legalizaci marihuany pro rekreační účely. Vermont, kde bylo již dříve povoleno užívání marihuany pro léčebné účely, se tak stal devátým státem USA, který se odhodlal k tomuto kroku. Zároveň jde o první amerických stát, kde k legalizaci přistoupil kongres, aniž by muselo být svoláváno referendum.

Trump otočil

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová na dotaz novinářů uvedla, že prioritou prezidenta Trumpa je vynucování federálních zákonů „bez ohledu na to, jestli jde o marihuanu, nebo imigraci“, uvedla agentura AP. To je přitom v příkrém rozporu s tím, jak se dnešní prezident vyjadřoval ještě před svým zvolením.

Podle magazínu Cannabis Business Times se Trump minimálně v jednom případě vyslovil pro federální legalizaci zakázaných látek s odůvodněním, že je třeba sebrat zisk organizovanému zločinu. Později během kampaně v Coloradu hovořil o tom, že by si o této otázce měly jednotlivé státy rozhodovat samy. Sám by dokonce podpořil legalizaci pro léčebné účely. [celá zpráva]

Podle odhadů ArcView Market Research, který se na odvětví specializuje, spotřebitelé v severní Americe jen v roce 2016 za legální konopí utratili kolem sedmi miliard dolarů (149 miliard korun), uvedl Financial Times. Podle analytičky Vivien Azerové zatím není jasné, jaký dopad bude rozhodnutí na rozvíjející se konopný byznys mít, a lze očekávat, že jde o začátek velké právní bitvy mezi státy a federální vládou, dodal list.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám