Hlavní obsah

Kalifornie chce založit státní banku pro konopný byznys

Americký stát Kalifornie zvažuje založení státní banky, která by poskytovala finanční služby podnikatelům v odvětví legálního konopí. Napsal o tom list Financial Times. Podnikatelé v konopném byznysu se v tuto chvíli musí do značné míry spoléhat na hotovostní platby, federální legislativa totiž bankám znemožňuje poskytovat jim své služby.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační snímek zachycuje prodej legálního konopí v Coloradu.

Článek

Na naléhavosti problému přidává nedávná změna postoje ministerstva spravedlnosti k legálnímu konopí. Kalifornský ministr financí John Chiang uvedl, že Kalifornie by měla stát v čele snah „vyvedení konopného průmyslu ze stínu“, aby mohl být řádně regulován a daněn.

„Potýkáme se se vzestupem multimiliardového konopného průmyslu, který potřebuje bankovní služby,“ řekl Chiang v úterý novinářům. „Všichni jsme si vědomi, že jejich absence má vliv na výběr daní a nutí konopný průmysl operovat v hotovosti,“ dodal.

Až 400 bank může kvůli konopí přijít o licenci

Navzdory tomu, že marihuanu legalizuje stále rostoucí počet amerických států, federální zákaz zůstává v platnosti a stojí v cestě bezproblémové fungování konopného byznysu.

Podle centrální banky Fed je totiž převádění a ukládání finančních prostředků pocházejících z distribuce marihuany protizákonné. Žalovala proto záložnu Fourth Corner Credit Union, která byla založena právě pro ukládání hotovosti z legálního konopného byznysu v Coloradu.

Finanční instituce, které podnikatelům v tomto odvětví i přesto poskytnou své služby, riskují ztrátu licence. Toto riziko v tuto chvíli podstupuje zhruba 400 bank a družstevních záložen, jak vyplývá z dat vládní agentury pro boj s finanční kriminalitou FinCEN.

Sessions proti legálnímu byznysu s konopím

Občané Kalifornie si legalizaci konopí pro rekreační účely odhlasovali v listopadovém referendu. V platnost vešla prvního ledna. Již dříve tento stát legalizoval konopí pro léčebné účely.

Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions na začátku ledna odvolal ustanovení Obamovy vlády, podle nějž federální orgány tolerovaly pěstování a prodej konopí ve státech, které ho legalizovaly. Podle ustanovení z roku 2013 federální orgány do značné míry nevynucovaly federální zákaz konopí ve státech, které látku legalizovaly, ať už pro léčebné, nebo rekreační účely. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám