Hlavní obsah

Legální konopný byznys v Coloradu má za sebou další rekordní měsíc

Léčebného konopí i marihuany pro rekreační účely se v americkém Coloradu v srpnu prodalo za 141,3 miliónu dolarů (3,18 miliardy korun). To je nejvíce od začátku prodeje legálního konopí pro rekreační účely v lednu 2014. Na daních se od té doby vybralo 839,69 miliónu dolarů (18,89 miliardy korun). Vyplynulo to z dat, která tamní úřady zveřejnily v říjnu.

Foto: archív umělce

Legální konopí v Coloradu

Článek

Léčebného konopí se v srpnu prodalo za 28,3 miliónu dolarů (637,52 miliónu korun) a marihuany pro rekreační účely za 112,9 miliónu dolarů (2,54 miliardy).

Na daních a dalších poplatcích spojených s prodejem legálního konopí stát v září vybral 23,77 miliónu dolarů (535,42 miliónu korun), od začátku roku vybraná částka překročila 200,7 miliónu dolarů (4,52 miliardy korun).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Legální konopí v Coloradu

Colorado loni v červenci přikročilo ke dvěma změnám zdanění konopných produktů. Na jednu stranu stát tyto produkty nově osvobodil od státní daně z prodeje ve výši 2,9 procenta. Na druhé straně však zvýšil sazbu speciální daně z prodeje konopných produktů z 10 na 15 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Status konopí ve Spojených státech

Stát v minulosti z daňových výnosů, které mu přinesla legalizace konopí, financoval například pomoc bezdomovcům nebo granty pro veřejné školy, například grant na prevenci šikany. [celá zpráva]

V Coloradu je prodej konopí i pro rekreační účely legální od ledna 2014. Stát od začátku zveřejňuje data o tržbách i daňových výnosech z prodeje konopných produktů.

Ačkoliv marihuanu legalizuje stále rostoucí počet amerických států, stále platí federální zákaz, který působí podnikatelům problémy s převáděním a ukládáním finančních výnosů z konopného byznysu v bankách. Od druhé poloviny října je prodej konopí pro rekreační účely legální v sousední Kanadě. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám