Hlavní obsah

Mládek požádal německou vládu o pomoc v případě uskladněné nafty

Český ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ve čtvrtek v Berlíně požádal německou vládu, aby upozornila soudce i insolvenčního správce zkrachovalé firmy Viktoriagruppe, že by nafta ve skladu firmy v německém Kraillingu mohla být majetkem České republiky. Naftu za 1,2 miliardy korun tam dříve uložila Správa státních hmotných rezerv (SSHR).

Foto: SSHR

Ze skladů společnosti Viktoriagruppe na území ČR už stát rezervní naftu odvezl

Článek

Mládek řekl, že podle jeho informací zatím o vlastnictví uloženého paliva není rozhodnuto.

"Mluvil jsem s (německým vicekancléřem) Sigmarem Gabrielem, aby poslali amicus curiae, to znamená v zásadě jakési upozornění jak správci konkurzní podstaty, tak tomu soudci, který to má na starosti, že by to mohl být majetek českého státu. Což samozřejmě nedává žádnou záruku, ale přece jenom by to mohl být signál, který by mohl zlepšit pozici," řekl Mládek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Amicus curiae je forma, v níž osoba, která není stranou soudního sporu, nabídne soudci svůj pohled na projednávaný případ.

Insolvenční správce v lednu předběžně neuznal český nárok na naftu uloženou ve skladu v Kraillingu, kterou firma České republice odmítá vydat. Argumentoval například tím, že v roce 2010 byla při převozu české nafty do Německa smíchána česká nafta s naftou firmy Viktoriagruppe. [celá zpráva]

Česko může mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob, který v roce 2010 uzavřela SSHR. Nafta, kterou má Česko v Kraillingu uloženu, by pokryla zhruba dvoudenní národní spotřebu. Celkem stát skladuje zásoby nafty na 95 dnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám