Hlavní obsah

Česko by mohlo kvůli sporu o naftu v Německu přijít o 1,5 miliardy

• Aktualizováno

Česko by kvůli sporu o naftu uskladněnou v německých zásobnících společnosti Viktoriagruppe mohlo přijít až o 1,5 miliardy korun, řekl v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.

Foto: SSHR

Odvážení státní nafty ze skladů společnosti Viktoriagruppe

Článek

Jen hodnota nafty uskladněné v německém Krailingu podle něj dosahuje jedné miliardy korun. Spor o její vlastnictví začal poté, co s firmou bylo zahájeno insolvenční řízení a předběžný insolvenční správce ve svém lednovém rozhodnutí neuznal, že nafta je českého státu.

"Škodu musíme rozdělit do dvou částí. Jednak je to nafta, která je umístěná ve skladu v Krailingu. Tam, když přepočteme evidenční stav na skladové ceny, se bavíme zhruba o jedné miliardě korun. K tomu musíme započítat pohledávky, které budeme uplatňovat po firmě Viktoriagruppe za nezaplacené faktury. Ty jsou v tuto chvíli někde v řádu 200 miliónů korun," uvedl v ČT Švagr.

Podle něj další pohledávky zhruba za deset až 20 miliónů eur (276,4 až 552,8 milionu korun) budou uplatňovat také celní a daňové úřady. "Jde o katastrofický scénář. Ale nepředpokládám, že ten výsledek bude v tomto řádu," dodal šéf SSHR Švagr.

Sobotka kritizuje rezervy mimo české území

Problém s českou naftou v Německu řeší i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který v pátek při jednání s německým velvyslancem v ČR Arndtem Freytagem von Loringhovenem požádal německé úřady o spolupráci při zajištění převozu ropy ze zásobníků společnosti Viktoriagruppe. Kritizoval také předchozí vlády za rozhodnutí umístit část státních hmotných rezerv mimo české území. [celá zpráva]

Ve skladu firmy v bavorském Kraillingu má stát uloženu naftu, která by pokryla zhruba dvoudenní spotřebu státu. Podle Švagra je tato nafta jedinými státními hmotnými rezervami, které jsou uskladněny za hranicemi. Celkem Česko skladuje zásoby nafty na 95 dnů.

Argumentovali smícháním nafty

Česko může mít část zásob nafty uskladněnou v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004, který v roce 2010 uzavřela SSHR. Správa tehdy argumentovala například tím, že stát uskladněním části zásob nafty v Německu ušetří desítky miliónů korun. Švagr v minulosti několikrát uvedl, že předchozí vedení správy ale neodhadlo všechna potenciální rizika, která z kontraktu vyplývala.

Předběžný insolvenční správce argumentoval při svém lednovém rozhodnutí například tím, že v roce 2010 byla při převozu české nafty do Německa smíchána česká nafta s naftou firmy Viktoriagruppe. Správce také tvrdil, že smluvní vztah mezi SSHR a firmou neodpovídá německým právním předpisům.

Na začátku tohoto týdne oznámil mluvčí správy hmotných rezerv Jakub Linka, že okresní soud v německém městě Weilheim in Oberbayern zahájil s firmou insolvenční řízení. Dodal, že všichni věřitelé mají do 16. března čas přihlásit své pohledávky. Tento krok učiní i Státní správa hmotných rezerv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám