Hlavní obsah

Stát netuší, kdo stojí za zkrachovalou Viktoriagruppe

Právo, Martin Procházka, Jakub Troníček
Aktualizováno

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) marně pátrá po vlastnické struktuře firmy Viktoriagruppe, v jejíchž skladech v německém Kraillingu jsou uloženy nouzové státní zásoby nafty za stovky miliónů korun. Společnost je přitom v insolvenci a státu hrozí, že minimálně o část svých zásob přijde. Její český odštěpný závod navíc dluží stamilióny korun na daních.

Foto: SSHR

Odvážení státní nafty ze skladů společnosti Viktoriagruppe

Článek

Předseda SSHR Pavel Švagr, který do funkce nastoupil loni v únoru, se podle svých slov začal po akcionářích neprůhledné firmy pídit loni na podzim, zatím ale neúspěšně.

„V dopise z 1. října 2014 jsem požádal Viktoriagruppe o sdělení akcionářské struktury. Odpověď nepřišla. Následně jsem firmu znovu urgoval, aby mi sdělili, kdo je jejich akcionář. Do dnešního dne jsme od nich na tuto otázku nedostali žádnou odpověď,“ řekl Právu Švagr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Uvedl také, že mu člen představenstva Viktoriagruppe Petr Malý poslal e-mail, v němž tvrdí, že dopis s popisem akcionářské struktury na adresu SSHR odeslal. „Takový dopis ale nikdy nepřišel,“ dodal Švagr. Na otázky Práva k majetkové struktuře se Malý nevyjádřil.

Pobočka má blízko k Lukoilu

Česká pobočka Viktoriagruppe každopádně spadá pod stejnojmennou firmu registrovanou v Německu a její akcionáři zůstávají neznámí. Právě kvůli Malému se přitom už dříve spekulovalo o tom, že ve skutečnosti má Viktoriagruppe blízko k ruskému ropnému gigantu Lukoil. Malý totiž působí zároveň v orgánech společnosti Viktoriapetrol, která se dříve jmenovala Lukoil Prague.

Že by skutečným akcionářem Viktoriagruppe byl ruský Lukoil, ale Malý už dříve vyloučil. Nicméně bez zajímavosti nejsou ani jeho další podnikatelské vazby. Výraznou stopu Malého z let 1999 až 2013 v podobě členství v představenstvu i pozdějšího předsedání dozorčí radě totiž v obchodním rejstříku nese i společnost Terra Futura patřící jedinému akcionáři Joachimu Gerlachovi.

Jsou tu vazby na Sisáka

Tento německý podnikatel přitom sehrál velmi významnou roli v kauze vytunelovaných CS Fondů, ve které je stíhán uhlobaron Pavel Tykač. Gerlach totiž zhruba před třemi lety spolu s podnikatelem Františkem Buškem (ten se dříve jmenoval Chobot) vypověděl, že Tykačovi s vysáváním peněz z fondů pomáhal. Oba se s tím přitom před úřady svěřili až po vypršení jejich vlastní promlčecí lhůty, která se ale Tykače netýkala, a státní zástupce tak tehdy jeho stíhání na základě tohoto překvapivého svědectví obnovil.

Tykač, který vinu odmítá, tehdy uvedl, že ho Bušek před svým klíčovým svědectvím vydíral. Gerlach s Buškem stáli od začátku devadesátých let za makléřskou společností Iceberg a oba mají velmi kontroverzní pověst.  Bušek žil coby emigrant v osmdesátých letech v Německu a stejně jako Gerlach tam byl tehdy podle dostupných informací vězněn pro podvody.

Podivné podnikání

Také jejich podnikání po revoluci v Česku ale budí pochybnosti. Kromě zmíněné kauzy CS Fondů figuruje firma Iceberg např. jako akcionář u tří zkrachovalých bank. Ostatně Bušek proslul svým výrokem z devadesátých let, který citovala MF Dnes, totiž že je tunelářem a že jím zůstane až do té doby, dokud to v Česku bude v podstatě legální způsob podnikání.

Mimo jiné má Bušek vazby i na další kontroverzní postavu českého byznysu – na podnikatele Petra Sisáka, který stojí třeba za koncernem Via Chem Group, do jehož bezcenných dluhopisů investovaly některé pražské městské části prostřednictvím společnosti Key Investments stovky miliónů korun.

Dlouholetí obchodní partneři

Bušek se Sisákem např. figurovali na začátku devadesátých let jako společníci v dnes už zaniklé společnosti s ručením omezeným s názvem Euro a spolu také např. podle dřívějších informací MF Dnes ovládli Ekoagrobanku, která byla později vytunelována a skončila v nucené správě. A třeba týdeník Ekonom v minulosti informoval, že Buška se Sisákem pojí letité přátelství.

Ostatně na Sisáka má vazbu i další zástupce Gerlachovy firmy Terra Futura - vedle Malého v ní totiž působil i Michael Marčák, který se v devadesátých letech coby společník „potkal“ se Sisákem třeba ve firmě SIMA Consulting.

Malý ve středu nezvedal svůj mobilní telefon a na dotazy Práva zaslané SMS nereagoval. Celou kauzou i všemi jejími okolnostmi včetně majetkové struktury Viktoriagruppe se už nicméně zabývá od loňského října na základě trestního oznámení SSHR česká policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám