Hlavní obsah

Ministr Havlíček je pro daň z příjmu 15 procent

Právo, rei, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) je pro to, aby se se zrušením superhrubé mzdy snížila zaměstnancům daň z příjmu na 15 procent, jak to poslaneckým návrhem přednesl premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček

Článek

„Podporujeme 15procentní daň, protože lidem se naslibovala, ale nakonec platili 20,1 procenta po dobu dvanácti let. Podpoří to také spotřebu přes DPH a daň z příjmu živnostníků. Ty peníze nakonec skončí v ekonomice,“ řekl Havlíček televizi CNN Prima News.

Babiš a Hamáček tlačí Sněmovnou protichůdné daňové zákony. Opozice se jim směje

Domácí

Podle něho ale nakonec rozhodne Sněmovna. Návrh na zrušení superhrubé mzdy je součástí daňového balíčku, který mj. zvyšuje daň ze zahřívaného tabáku. Balíček čeká třetí, závěrečné hlasování poslanců.

Koalice ANO a ČSSD se v létě dohodla, že daň z příjmu sníží na 15 procent. Lidé by si tím měsíčně na mzdě polepšili o stovky až tisíce korun. Podle Havlíčka by v průměru lidem zůstalo kolem 20 tisíc Kč ročně.

Schillerová: Babiš navrhne snížení daně z příjmů na 15 procent

Ekonomika

Zatímco ale šéf vlády Babiš jako poslanec podal návrh na 15procentní sazbu, vicepremiér a předseda soc. dem. Jan Hamáček navrhl 19 procent.

Patnáctiprocentní sazba by podle něj znamenala výpadek na straně příjmu nejméně 70 miliard korun. Pokud by byla sazba 19 procent, chce koalice kompenzovat osoby samostatně výdělečné činné, jimž by se nynější 15procentní daň zvedla.

Už jednou ji rušili

Superhrubou mzdou se označuje základ daně, ze kterého se následně vychází při výpočtu zálohy na daň z příjmů fyzických osob. Vychází z hrubé mzdy zaměstnance, ke které se přičítá i zdravotní a sociální pojištění zaměstnavatele.

S konceptem přišla v roce 2008 vláda Mirka Topolánka (ODS). Podle Havlíčka se superhrubá mzda měla zrušit už dávno. Kritizoval přitom exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) kvůli jejímu zavedení.

Sněmovna schválila paušální daň pro živnostníky

Domácí

Kalousek v neděli upozornil, že ale v roce 2012 hlasoval ve Sněmovně pro zrušení, avšak vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), v níž státní pokladnu vedl Andrej Babiš, nakonec rozhodnutí zvrátila.

Reklama

Výběr článků

Načítám