Hlavní obsah

Polsko neposlalo záruku, mimořádné kontroly hovězího zatím nekončí

Česko mělo v pondělí zrušit mimořádná opatření, podle nichž musí dovozci hovězího z Polska nechat maso na své náklady vyšetřit na salmonelu. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) se však stále čeká na písemnou záruku z Polska, že země skutečně přijala všechna slíbená opatření, a proto se kontroly masa zatím neruší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Musím potvrdit, že mimořádná veterinární opatření v tuto chvíli nekončí, protože z polské strany nemáme žádné informace. Čekáme, až nám polský ministr pošle seznam opatření, ke kterým se zavázal. Teprve na základě toho můžeme zahájit rušení mimořádných veterinárních kontrol,“ řekl v pondělí ráno Toman Českému rozhlasu Radiožurnálu.

„Naše dohoda je taková, že Polsko nás a Evropskou komisi bude písemně informovat, jak splnilo svůj závazek, který potvrdilo dopisem v předchozích týdnech. Pokud bude splněn a pokud bude vše podle dohody, zahájíme rušení mimořádných opatření. Předpokládám, že tu informaci v průběhu dneška obdržíme,“ uvedl Toman.

Podle něj jde především o dodržení slibu, že Polsko zašle výsledky kontrol provedených na tamních jatkách, potvrzení o zavedení opatření, že veterinární dozor nebude delegován na soukromé veterináře, či o splnění závazku k registračním opatřením. Kontroly jatek měly v Polsku skončit do pondělka.

Ke zrušení plošných kontrol masa vyzvala Českou republiku Evropská komise na konci února. Kontroly platí od 20. února, byly zavedeny po nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí nedostatečné informace o dovozu masa z jatek, která v mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Salmonela se poté našla i v drůbežím mase z Polska.

Reklama

Související témata:

Související články

Masný skandál pustí Polsku žilou

Bude-li dramatická situace kolem polského masa pokračovat do konce roku, polský vývoz masa klesne o víc než miliardu zlotých (šest miliard korun). V Polském...

Výběr článků

Načítám