Hlavní obsah

Česko se chystá zrušit mimořádné kontroly polského hovězího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko zruší mimořádná veterinární opatření vůči dovozu polského hovězího masa 25. března, pokud Polsko do té doby Praze i Evropské komisi zaručí, že skutečně přijímá všechna opatření, která v souvislosti s kauzou slíbilo udělat.

Foto: SVS, ČTK

Závadné polské maso s bakteriemi salmonely. Maso veterináři znehodnotili modrou barvou.

Článek

V Bruselu to v pondělí řekl ministr zemědělství Miroslav Toman po jednání s polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowským a eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

„Jednání z mého pohledu dopadlo uspokojivě," poznamenal ministr Toman. Polsko podle něj potvrdilo už nyní pokrok v přijímaných opatřeních, které podle českého ministra zajistí bezpečnost potravin dovážených ze země do ČR i jinam do Evropské unie.

Evropská komise nařídila už koncem února Česku ustat s mimořádnými kontrolami polského hovězího, neboť prý nejsou přiměřené riziku salmonely. Česko to zatím odmítalo.

Mimořádná veterinární opatření platí od 20. února. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Mimořádné kontroly spočívají v tom, že dovozce může pustit polské hovězí na český trh až poté, co předloží výsledky certifikované laboratoře s negativním výsledkem na salmonelu. Po zrušení mimořádných opatření by měly opět fungovat běžné kontroly, kdy pracovníci Státní veterinární odebírají vzorky ve skladech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám