Hlavní obsah

Byla to kachna. Polské hovězí se nevydávalo v Praze za argentinské, přiznal Toman

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Luxusní pražské restaurace s asijskými názvy zřejmě nevydávaly polské maso za argentinské. Na dotaz Novinek to na úterní tiskové konferenci připustil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Na začátku kauzy s polským masem přitom tvrdil, že k tomu dochází a dotyčné podniky si účtují 1000 korun za kus. Bylo to tedy od začátku nepodložené tvrzení, neboli lidově řečeno kachna.

Záznam: TK ministra Tomana k polskému masuVideo: ČTK

 
Článek

„Podezření jsme nechali prošetřit. Nedošlo k tomu, co bylo to původní podezření,“ přiznal Toman na dotaz Novinek.

Ministr Toman na začátku kauzy s polským masem poslancům na zemědělském výboru výslovně řekl, že klamání spotřebitele se v Praze dopouštějí luxusní restaurace s asijskými jmény, které si za porci hovězího účtují více než 1000 korun za kus. Podle Tomana tyto restaurace vydávají polské maso za argentinské.

Ta věta možná zněla trochu neobratně
ministr Toman ke svým výrokům o pražských restauracích

„Já jsem řekl, že jsem měl od dozorových orgánů informace, že se toto může v některých restauracích dít. Ta věta možná zněla trochu neobratně,“ připustil nyní ministr.

Toman doplnil, že nemůže zveřejnit seznam podniků s pouhým podezřením na klamání zákazníka. „Ke konkrétním podnikům se může ministerstvo nebo dozorové orgány vyjádřit pouze v případě konkrétních zjištění,“ dodal.

Co ministr Toman řekl poslancům zemědělského výboru
Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací. Braly to luxusní restaurace. Speciálně v Praze. Braly to restaurace, kde vydávají polské maso za argentinské, aby to mohly prodávat za 1000 korun porci. Ten seznam restaurací máme a jsou v tom i restaurace nazvané různejma asijskejma věcma, a tím nemyslím čínské restaurace. Jsou to ty lepší.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce a SVS nezveřejnila žádný případ vydávání polského masa za argentinské v pražských restauracích.

Dosud se objevily pouze podniky, kde bylo za argentinské maso vydáváno například brazilské, uruguayské či nizozemské. Většina těchto případů se ani nevyskytla v Praze a nešlo o podniky s asijskými názvy.

Na počátku aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Viditelně zkažené části masa se odřezávaly a vyhazovaly. Na trh se dostalo asi 9,5 tuny masa, z toho třetina do zemí EU včetně Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám