Hlavní obsah

Evropská inspekce v Polsku našla problémy, ale ne v kvalitě masa, tvrdí tamní ministr

Veterinární inspekce Evropské komise (EK) v Polsku sice odhalila nesprávnosti v dokumentech jatek, ale nenašla žádné problémy s kvalitou masa. Ve středu to prohlásil polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski.

Foto: SVS, ČTK

Na ilustračním snímku závadné polské maso s bakteriemi salmonely, které veterináři znehodnotili modrou barvou.

Článek

Ardanowski uvedl, že inspekce provedené v řadě jatek odhalily četné problémy v dokumentaci, na které se bude nutné podívat. Nebylo však objeveno žádné nebezpečí, které by z masa mohlo hrozit spotřebitelům.

Na začátku února byli v Polsku inspektoři EU poté, co se ukázalo, že na jatkách u města Ostrów Mazowiecka byly poráženy nemocné krávy a jejich maso se následně prodávalo. Dostalo se na trh řady zemí EU, včetně Česka.

Inspektoři poukázali na nedostatky v kontrolách při porážce dobytka. Šlo však o předběžné hodnocení, konečná zpráva má být hotová do konce března.

Po zprávách médií o problémech s masem z Polska – nejprve porážené nemocné krávy a posléze nález salmonely – některé země včetně Česka snížily dovoz polského hovězího masa a zpřísnily kontroly jeho kvality.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Chladicí boxy na kudowecké tržnici zejí v těchto dnech většinou prázdnotou

Agentura PAP v úterý s odvoláním na nejmenovaný zdroj v Evropské komisi (EK) napsala, že EK bude na přelomu března a dubna v Polsku zkoumat, jak funguje tamní systém kontroly při výrobě masa.

„Bude to generální, široký audit systému kontroly masa, který se bude konat nejen na jatkách,” uvedl zdroj. Kontroloři podle něj mají být v Polsku od 25. března do 4. dubna.

Ministr Ardanowski do sporů s Prahou zapojil i postavičky z českých kreslených pohádek. Objevily se před časem v jeho vzkazu na Twitteru českému protějšku Miroslavu Tomanovi. „Maso od neznámých krav, které chybějí v českém systému evidence, bylo získáno při loupežné činnosti jistého Rumcajse, který to dělal pro Manku a Cipíska,“ napsal Ardanowski. [celá zpráva]

Anketa

Vyhýbáte se při nákupech polskému masu?
Ano
91,7 %
Ne
8,3 %
Celkem hlasovalo 810 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám