Hlavní obsah

Manažeři zkrachovalého Thomase Cooka dostali za pět let na bonusech 590 milionů korun

Novinky, bož

Navzdory dlouhodobým finančním problémům a hrozbě krachu dostali šéfové Thomase Cooka za posledních pět let na bonusech celkem 20 milionů liber (588 milionů korun). Upozornil na to server listu Daily Telegraph.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

„Thomas Cook přestal obchodovat a všechny lety jsou zrušeny,“ stojí na obrazovkách na letišti v Gatwicku.

Článek

Švýcarský výkonný ředitel Peter Fankhauser nastoupil do funkce v roce 2014. Od té doby si přišel na 8,3 milionu (244 milionů korun). V této částce je zahrnut i štědrý bonus 2,9 milionu liber, který mu byl vyplacen za rok 2015. Ten rok byla firma v zisku.

Finanční ředitelé Michael Healy a Bill Scott oba dohromady ve stejném období na bonusech vydělali zhruba sedm milionů liber (205,5 milionu korun).

Na pěkné sumy si přišli i ředitelé na nevýkonných pozicích. V úhrnu šlo o čtyři miliony liber. Výrazný podíl na této částce má belgický ředitel Frank Meysman, kterému bylo vyplaceno 1,6 milionu liber.

„Ačkoliv tato čísla pravděpodobně rozezlí zaměstnance, kteří přijdou o práci, a tisíce cestujících, kteří přišli o svoji dovolenou, zasvěcení tvrdí, že Fankhauser si ve velmi obtížných podmínkách počínal dobře,“ dodal server. V roce 2015 se mu dokonce podařilo dostat problémy zmítanou firmu do zisku.

V srpnu letošního roku Thomas Cook uzavřel dohodu, na jejímž základě měli věřitelé do firmy vložit 900 milionů liber. Polovinu sumy měl získat od čínské firmy Fosun Tourism.

Ta se na základě toho měla stát většinovým vlastníkem. Druhou polovinu měli poskytnout držitelé dluhopisů a věřitelské banky. V pátek se však objevila informace, že věřitelé po cestovní kanceláři požadovali, aby získala rezervu 200 milionů liber, jinak dohoda padá. V pondělí již společnost informovala, že zkrachovala.

Příčiny krachu
Příčin je podle listu The Guardian několik. Jednou z nich je fakt, že firma nezachytila změny ve způsobu cestování. Ač počet turistů stále stoupá, jen každý sedmý využije cestovní kancelář. Lidé si raději letenky i pobyt vyřizují sami a s cestovními kancelářemi jezdí spíše starší lidé a lidé ze slabších socioekonomických vrstev, kteří za dovolenou nechějí platit moc peněz.
Další příčinou je fúze se značně ztrátovou společností MyTravel. Ze ztráty 1,5 miliardy tvoří dvě třetiny odpisy za tuto fúzi, která Thomas Cook uvrhla do dluhů. Guardian mezi důvody zmiňuje i klimatické změny. V Evropě včetně Velké Británie bylo během léta velmi teplo, proto lidé neměli tak velkou potřebu cestovat za sluníčkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám