Hlavní obsah

Krach cestovky Thomas Cook se týká i českých turistů

• Aktualizováno

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachovalé britské kanceláře Thomas Cook, neočekává problémy českých klientů s návratem domů. V pondělí to řekl šéf marketingu CK Neckermann Jan Šrámek. Společnost nyní žádné zájezdy neprodává a situaci britské cestovní kanceláře monitoruje. V zahraničí má CK Neckermann 1100 klientů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Klienti cestovní kanceláře Thomas Cook uvázli na MallorceVideo: Reuters

 
Článek

„Neckermann CK je, jakožto dceřiná společnost tohoto koncernu, nucena zastavit veškerý prodej jak vlastních zájezdů a pobytů, tak zájezdů a pobytů z koncernu skupiny Thomas Cook Group a dalších tour operátorů,“ uvedla firma v prohlášení.

Neckermann dodává, že je stále v provozu a stará se o své klienty, kteří se nacházejí v zahraničí. „K dnešnímu dni se v zahraniční nachází asi 1100 českých klientů CK Neckermann. O tyto klienty bude postaráno a je zajištěn jejich bezpečný návrat do České republiky jejich plánovaným letem,“ dodala.

Nevyloučila, že bude muset zrušit některé již zakoupené zájezdy v následujících dnech. V takové případě klientům vrátí celou sumu za zaplacený zájezd.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže mohou nastat problémy u Čechů, kteří si koupili zájezd u Thomase Cooka v Německu nebo Británii. Na ně se české zákony nevztahují.

„Očekáváme, že všechny lety by měly letět tak, jak mají. Klienti by měli přiletět v bezpečí z destinace. Lety jsou v pořádku zaplacené. Nečekáme teď žádné extrémní problémy tohoto stylu, že by teď někdo čekal na letišti a nedostal se domů,“ řekl Šrámek. Zatím nemá vyčísleno, kolik je v zahraničí českých turistů.

Video z Manchesteru. Opuštěné letadlo, zaměstnance poslali domů.

Podle německého Frankfurter Allgemeine Zeitung také tamní dceřiné společnosti jako Neckermann Reisen, Bucher Last Minute či Thomas Cook Signature kompletně zastavily prodej zájezdů.

Podle Papeže by se problémy neměly týkat Čechů, kteří si koupili zájezd u CK Neckermann. „To je samostatný právní subjekt,“ řekl Papež o CK Neckermann, která je členem ACK. „Pokud si ovšem Češi koupili zájezd v zahraničí, ať už u Thomase Cooka v Británii, nebo v Německu, tam se jich to nějakým způsobem dotknout může,“ řekl Papež ČTK. Připomněl, že předpisy a zákony, které platí v Čechách, na tyto klienty neplatí. Budou se muset řídit předpisy země, kde si zájezd koupili.

Problémy ale mohou mít zahraniční turisté, kteří s Thomasem Cookem přicestovali do Česka. Po celé ČR jich mohou být tisíce. „Thomas Cook fungoval jako cestovka, která posílá klienty nejen do Prahy, ale třeba na jižní Moravu nebo Českého Krumlova,“ řekl Papež. Tito klienti se musí spojit se svojí cestovní kanceláří, popřípadě s pojišťovnou či zastupitelským úřadem a řešit situaci jednotlivě.

Krach řeší i Češi na sociálních sítích. „Sestra má od nich letenky zpět do ČR, je v Americe a informace tam váznou,“ uvedla jedna z diskutujících.

Společnost Thomas Cook patřila mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě a jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně. Cestovka může mít v zahraničí statisíce klientů, a bude tak proto nutná velká společná operace vlád i pojišťoven.

CK Thomas Cook
- Společnost, která je podle agentury Reuters nejstarší cestovní kanceláří na světě, založil baptistický kněz Thomas Cook (1808-1892). Ten 5. července 1841 uspořádal pro 500 cestujících, kteří jeli na pravidelnou schůzku abstinentů, první hromadnou organizovanou cestu vlakem z Leicesteru do Loughborough. V roce 1845 už zorganizoval první klasický zájezd do Liverpoolu a následně okružní cestu po Evropě. Pobožný muž nazval cestování náhradní drogou. Nepij, ale cestuj a poznávej, radil svým zákazníkům.
- Do podnikání se později zapojil také jeho syn John Mason Cook, který v roce 1866 prvně vypravil turisty do Ameriky. Později přibyla Palestina, Bermudy, Maroko a další země. Společnost Thomas Cook & Son oficiálně vznikla v roce 1872 a poté uspořádala cestu kolem světa, která trvala 222 dní.
- Thomas Cook jménem své společnosti sám prováděl cestující po cizích krajích. Po ledovcích v Alpách, na poutích do Říma nebo na plavbách po Nilu. K jeho klientele zpočátku patřili zejména učitelé, duchovní, lékárníci a částečně i nižší šlechta.
- Thomas Cook stál i za řadou novinek v cestovním ruchu - zajišťoval rezervace v restauracích a vystavoval hotelové poukázky a cestovní šeky.
- Postupně síť cestovních kanceláří rostla a Cookovi agenti převzali v mnoha zemích funkci britského konzula. Od roku 1877 měl vlastní cestovní kancelář v Evropě, Americe, Austrálii, na Blízkém východě a v Indii. V roce 1896 se společnost například stala oficiálním přepravcem sportovních fanoušků na první novodobou olympiádu v Aténách.
- Ve vlastnictví rodiny zůstala společnost až do roku 1928, kdy jí vnuci Thomase Cooka prodali belgické cestovní a železniční společnosti.
- Ke slavným klientům patřili spisovatelé Mark Twain a Rudyard Kipling či britský premiér Winston Churchill.
- V roce 1948 byl tento klenot Británie znárodněn, v roce 1972 byl zprivatizován. Poté často měnil majitele a současná společnost Thomas Cook Group vznikla v roce 2007 spojením Thomas Cook AG, jejímž vlastníkem byla německá maloobchodní skupina KarstadtQuelle, a britské MyTravel. V roce 2015 do společnosti vstoupil čínský konglomerát Fosun International.
- Na český trh Thomas Cook vstoupil v roce 2007, kdy koupil menší cestovní kancelář Travel plus - Lufthansa City Center. Zájezdy začal prodávat prostřednictvím společnosti Neckermann Česká republika.
- Služeb společnosti Thomas Cook Group využívalo asi 19 milionů klientů ročně, ve světě zaměstnává asi 22 000 lidí, z toho kolem 9000 v Británii. Součástí skupiny jsou Thomas Cook Airlines nebo německá letecká společnost Condor. Thomas Cook má ale i vlastní hotelovou síť. Loni firma utržila deset miliard liber (skoro 300 miliard Kč), čistá ztráta ale činila 163 milionů liber.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám