Hlavní obsah

Drželi nás jako rukojmí a chtěli peníze. Klienty Thomase Cooka zamkli v tuniském hotelu

Novinky, bož

Britští zákazníci cestovky Thomas Cook si stěžovali na chování zaměstnanců tuniského hotelu. Turisté tvrdí, že je bezpečnostní pracovníci odmítli pustit z budovy a zamkli je. Napsaly o tom agentura Reuters a server BBC. Video incidentu se objevilo na sociální síti Twitter.

Foto: Stefanos Rapanis, Reuters

Pult Thomase Cooka na letišti na Krétě.

Článek

Jedna z nejstarších cestovních kanceláří na světě zkrachovala v pondělí. Šlo o vyústění dlouhodobých finančních problémů. Již v neděli večer došlo k incidentu v tuniském hotelu, který měl po Britech chtít dodatečné poplatky.

„Ochranka nás odmítla pustit z hotelu a zabarikádovala nás,“ napsal britský turista Gary Seale v sobotu večer na Facebook. Důvodem mělo být, že hotelu Thomas Cook tyto peníze dlužil.

Video z incidentu v tuniském hotelu.

Další klient Thomase Cooka, Ryan Farmer, napsal, že Brity v hotelu „drželi jako rukojmí“. Požadované částky se měly pohybovat mezi 2500 a 4000 librami (zhruba 70 až 120 tisíc korun).

K incidentu došlo v hotelu Orangers v letovisku Hammamet. Podle tuniské vlády šlo o „nedorozumění“ a klienti odletěli letem, který měli původně rezervovaný. Že se v neděli dostal na letiště a odletěl, potvrdil i Seale.

Místo insolvence rovnou likvidace

Thomas Cook v srpnu uzavřel dohodu, na jejímž základě měli věřitelé do firmy vložit 900 milionů liber. Polovinu sumy měl získat od čínské firmy Fosun Tourism. Ta se na základě toho měla stát většinovým vlastníkem. Druhou polovinu měli poskytnout držitelé dluhopisů a věřitelské banky.

V pátek se však objevila informace, že věřitelé po cestovní kanceláři požadovali, aby získala rezervu 200 milionů liber, jinak dohoda padá. V pondělí již společnost informovala, že zkrachovala. Thomas Cook ani nevstupuje do insolvenčního procesu, ale končí rovnou v likvidaci.

Podle německého Frankfurter Allgemeine Zeitung tamní dceřiné společnosti jako Neckermann Reisen, Bucher Last Minute či Thomas Cook Signature v pondělí kompletně zastavily prodej zájezdů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám