Hlavní obsah

Manažeři VW se dohodli na urovnání obvinění z manipulace s trhem, zaplatí čtvrt miliardy

Šéf automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess a předseda dozorčí rady Hans Dieter Pötsch se dohodli na ukončení trestního řízení kvůli možné manipulaci s akciovým trhem výměnou za platbu devíti milionů eur (247,3 milionu Kč). Podle agentury DPA to oznámil mluvčí dozorčí rady Volkswagenu. Oba byli obviněni loni v září.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Logo VW

Článek

Prokuratura vinila Diesse a Pötsche z toho, že záměrně neposkytli investorům včasné informace o finančních důsledcích emisního skandálu. Podle ní v rozporu se svou zákonnou povinností záměrně informovali kapitálový trh příliš pozdě o rozsáhlých finančních závazcích koncernu plynoucích z takzvaného dieselového skandálu, čímž protiprávně ovlivnili cenu akcií podniku na burze. Soud v Brauschweigu se na dotaz agentury DPA v pozdních večerních hodinách k dohodě nevyjádřil.

Volkswagen obvinění obou představitelů automobilky odmítal a označil je za nepodložená. Podle prohlášení Diess a Pötsch souhlasili s ukončením řízení výměnou za platbu 4,5 milionu eur každý. Dohoda je také v zájmu společnosti Volkswagen a rozhodnutí bylo přijato po rozsáhlém zkoumání a zvážení.

Dieselgate: Volkswagen se v Německu dohodl na odškodném, majitelům aut zaplatí 17 miliard

Ekonomika

Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Akcie podniku ve dnech po odhalení skandálu oslabily až o 37 procent.

Pötsch byl v době skandálu finančním ředitelem, už před vypuknutím aféry byl ale navržen do čela dozorčí rady. V říjnu 2015 byl do této funkce zvolen a zároveň opustil post finančního ředitele. Diess do Volkswagenu nastoupil až v červenci 2015 a právníci upozorňovali, že tak nemohl předvídat dopady skandálu na akciový trh.

V případu byl obviněn také bývalý šéf koncernu Martin Winterkorn. Ten se zatím nedohodl na podmínkách ukončení řízení. Také on obvinění odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám